Mládek uvažuje prolomit limity těžby uhlí a zachovat Horní Jiřetín

13. 1. 2015

Pokud se prolomí územní limity pro těžbu hnědého uhlí, zůstanou Černice a Horní Jiřetín stát. Počítá s tím ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který vládě předloží dvě varianty postupu těžby za stávající těžební limity. Buď se bude dál těžit na lomu Bílina, který patří Severočeským dolům ze skupiny ČEZ, nebo se bude pokračovat na Bílině a na lomu ČSA, který patří Severní energetické Jana Dienstla a Pavla Tykače. Píše to deník E15.

"Technicky jsou možné obě varianty. Jiná věc je, jestli toto řešení budou chtít i těžařské firmy. Ty původně chtěly buď plné prolomení, nebo nic," uvedl Mládek. U lomu ČSA bude podle expertů pravděpodobně velmi drahé obejít Horní Jiřetín z jihovýchodu, jak s tím počítá Mládkův plán. Severní energetická zatím návrh podle deníku komentovat nechce. Ministr zatím není rozhodnut, kterou ze dvou variant nakonec bude prosazovat, prioritu jim přiřadí až po debatách v kraji. V plánu má návštěvu Bíliny, Horního Jiřetína, Litvínova a Sokolova. Jednat bude i s těžaři.

Otázku prolomení limitů těžby uhlí slíbil Mládek vyřešit v letošním roce. Zaměstnanecké svazy podporují úplné zrušení limitů, stanovených usnesením vlády v roce 1991.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách, které stanovilo usnesení vlády z roku 1991, zaručují městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zatímco část obyvatelů obcí ohrožených případným rozšířením těžby prolomení limitů odmítají, podle odborů i těžařských společností hrozí v případě, že zůstanou zachovány, zánik tisíců pracovních míst.

vrsanska_uhelna_foto_-c-_tomas_maly_mg_7860.jpg

Vršanská uhelná (ilustrační foto: Tomáš Malý)

autor:(red)

zddroj:www-esondy.cz