Moravskoslezský kraj potřebuje funkční tripartitu

5. 6. 2014

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula vyjádřil na jednání moravskoslezské Regionální rady odborových svazů ČMKOS v Ostravě velkou nespokojenost s fungováním krajské tripartity. Krajská rada hospodářské a sociální dohody by měla sehrávat důležitou roli v udržení sociálního smíru v regionu.

„Moravskoslezský kraj má vysokou nezaměstnanost a mnoho dalších problémů. Považuji za nepřijatelné a dlouhodobě neudržitelné, že zdejší tripartita nefunguje a nemá prakticky žádné relevantní výstupy, které by přispívaly k řešení složité ekonomické a sociální situace kraje,“ zdůraznil Středula. „Odbory i zaměstnavatelé v tomto regionu zájem na fungování tripartity mají, ale jak se zdá, vedení Moravskoslezského kraje jde opačným směrem a vůbec nedoceňuje přínos sociálního dialogu pro region. Pokud se situace v brzké době uspokojivě nevyřeší, požádám o nápravu premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a předsedu Asociace krajů Michala Haška (ČSSD),“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula.

Regionální rada odborových svazů ČMKOS upozorňuje dlouhodobě na nepříznivou situaci, několik měsíců tripartitu suplovala pracovní skupina, tzv. krizový štáb, který založil hejtman Miroslav Novák (ČSSD) s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Ciencialou. Letos v únoru se její členové dohodli na transformaci štábu do regionální tripartity.

„Žádné konkrétní změny neproběhly, přestože jsme si nový model tripartity v březnu odsouhlasili. Pro návrh hlasovali i zástupci zaměstnavatelů, vedení kraje to však nerespektuje a v podstatě ignoruje,“ stěžuje si Dagmar Bobková-Regelová, předsedkyně Regionální rady odborových svazů ČMKOS Moravskoslezského kraje.

autor:(kaš)
zdroj:www.e-sondy.cz