Moravskoslezský kraj vyhlásí "kotlíkové dotace"

25. 11. 2015

Lidé, kteří si chtějí pořídit nový, ekologický kotel, by měli od půlky prosince sledovat úřední desku moravskoslezského krajského úřadu.

Moravskoslezský kraj totiž ještě v závěru letošního roku vyhlásí dotační program „kotlíkových dotací“.

Mezi občany během příštího roku rozdělí zhruba půl miliardy korun na výměnu starých neekologických kotlů na pevná paliva. „Od vyhlášení dotačního programu budou mít zájemci o nový kotel několik týdnů čas, aby si promysleli, zda o dotaci požádají. Na úřední desce, webových stránkách a v dalších dokumentech se dozví veškeré informace o tom, za jakých podmínek mohou na ekologický kotel „dosáhnout“. Předkládat žádosti budou moci jednotlivé domácnosti od 1. února do 29. dubna 2016,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro evropské fondy, operační programy a regionální rozvoj Martin Sikora.

Dodal, že v roce 2016 budou moci občané čerpat prostředky na výměnu starých neekologických kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za kotle na pevná paliva, biomasu nebo kombinaci obou (vždy s emisní třídou 5+), tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. „Výše nové dotace bude odstupňovaná podle typu kotle - 70 až 80 procent nákladů domácností z maximální částky 150 tisíc korun. Záležet bude také na tom, zda je dům v oblasti, která má se znečištěným ovzduším dlouhodobý problém. V takovém případě získá žadatel další pětiprocentní výhodu,“ upřesnil náměstek hejtmana Martin Sikora.

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák navíc usiluje o to, aby se co nejvíce domácností rozhodlo vyměnit neekologické kotle za moderní, životnímu prostředí „vlídnější“ zdroje tepla. „Oslovil jsem krajské zastupitele, aby podpořili návrh navýšit dotace o dalších pět procent z rozpočtu kraje. Zastupitelé tento návrh schválili. Doporučil jsem i starostům obcí a primátorům měst, aby podpořili svoje občany stejným způsobem. Nový kotel tak bude pro lidi dostupnější, skoro zadarmo,“ konstatoval hejtman Miroslav Novák.

„Zájemci v Moravskoslezském kraji se už teď mohou dozvědět podrobnosti o novém programu prostřednictvím specializované webové stránky, nebo k tomu zřízené telefonní linky. Také zaměstnanci krajského úřadu budou žadatelům o dotaci k dispozici na pravidelných informačních dnech v jednotlivých obcích s rozšířenou působností. Poskytnou jim tak přímo v místě nejen praktické informace, ale zároveň jim v případě potřeby pomohou s vyplňováním žádostí,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík.

Na výměnu zhruba 80 tisíc kotlů po celé České republice je připraveno 9 miliard korun z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Letos v červenci vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí první z výzev pro kraje na „kotlíkové dotace“, ve kterých Moravskoslezský kraj může celkově pro své občany získat až 1,4 miliardy korun na výměnu starých neekologických kotlů. Moravskoslezský kraj prostřednictvím krajského úřadu připravil žádost o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životního prostředí 2014-2020, na základě které může získat první část finančních prostředků ve výši zhruba 470 milionů korun. Tuto žádost ministerstvo schválilo, kraj proto může vyhlásit dotační program.

Informace k připravovanému dotačnímu programu naleznou zájemci na webu www.lokalni-topeniste.cz, se svými dotazy se zároveň mohou obracet na krajskou „kotlíkovou“ linku 595 622 355 a e-mailovou adresu kotliky@msk.cz.

autor,zdroj: www.msk.cz