Moravskoslezský kraj začíná řídit své příspěvkové organizace jako holding, ušetří tak miliony

8. 5. 2015

Kdyby Moravskoslezský kraj řídil své příspěvkové organizace jako mnohé ostatní kraje v Česku a nakupoval služby a komodity jako doposud, zaplatil by za ně mnohem více, než platí a bude platit. Jak je to možné? Jako jeden z prvních krajů v republice totiž zavedl do veřejné správy standardy korporátního řízení, rozvoj sdílených služeb. Pro celou korporaci čítající 226 příspěvkových organizací také do půl roku spustí elektronický nákupní systém. Ročně tak ušetří desítky milionů korun.

Díky vyššímu standardu výkonu zřizovatelských funkcí, transparentnímu a efektivnímu řízení nákupních procesů tak naplňuje Programové prohlášení Rady Moravskoslezského kraje: Stará se o majetek kraje s péčí řádného hospodáře a zajišťuje chod vlastních příspěvkových organizací tak, aby byly schopny zabezpečovat služby pro občany na odpovídající úrovni.

„Moravskoslezský kraj je jedním z prvních v České republice, který se k něčemu takovému odhodlal a řeší úspory nejen různými škrty v rozpočtech, ale hledá i aktivní cestu, jak společně šetřit a úspory využít pro další rozvoj. Pořád jsme veřejná správa, ale využíváme prvky firemního, neboli korporátního řízení. V tom jsme jedineční,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák s tím, že jde o složitý projekt, a to jak svým obsahem (zcela mění např. nejednotný a dlouhodobě neefektivní způsob nákupů), tak rozsahem (najednou se do něj zapojí 226 příspěvkových organizací napříč všemi odvětvími).

„Celý projekt s výjimkou nákupního systému pro korporaci - letos v dubnu kraj uzavřel se společností eCentre smlouvu na vytvoření a spuštění nákupního portálu za 5 milionů korun – zvládáme vlastními silami, tedy díky úsilí zaměstnanců kraje - krajského úřadu a příspěvkových organizací bez toho, abychom si za drahé peníze najímali externí společnosti. Každá koruna, kterou tak ušetříme a můžeme zpátky vložit do rozvoje služeb pro veřejnost, je pro nás nesmírně důležitá,“ konstatoval hejtman Miroslav Novák.

Pro zavedení prvků korporátního řízení do praxe podnikl kraj a jeho krajský úřad první kroky v prosinci 2013. Vedení Moravskoslezského kraje přijalo koncepci sdílených služeb (řízení ekonomiky, nákupní procesy, správa majetku a řízení energií, správa vozidel, ICT, marketing. Smyslem je zabývat se podpůrnými činnostmi z jednoho místa s cílem vytvořit optimální prostředí ředitelům příspěvkových organizací pro výkon jejich hlavní činnosti.) a postupně vytváří nástroje (portál kraje, portál majetku, nákupní portál) potřebné k její realizaci. Loni v dubnu došlo také ke změně v organizační struktuře krajského úřadu – bez navýšení počtu úředníku vzniklo oddělení sdílených služeb a kontroly příspěvkových organizací. V dubnu letošního roku uzavřely Moravskoslezský kraj a společnost eCENTRE smlouvu o vytvoření nákupního systému pro korporaci, komplexního logistického nástroje založeného na využívání elektronických e-aukcí, jehož prvořadým cílem je snížení cen nakupovaných komodit a vytvoření úspor pro krajské organizace.

„Ve společném nákupním systému dojde ke spojení poptávek všech příspěvkových organizací, mezi kterými je kromě škol, kulturních a sociálních organizací také šest krajských nemocnic. Všechny příspěvkové organizace chceme do projektu, který přinese pozitivní efekt pro všechny, maximálně zapojit, vnímáme je jako naše partnery, ne jako podřízené organizace,“ konstatoval ředitel moravskoslezského krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Dodal, že už vloni, kdy byl celý projekt sdílených služeb teprve zahájen, byla dosažena úspora bezmála 30 milionů korun ve srovnání s výchozím obdobím. V letošním roce, kdy navíc dojde k zahájení provozu nákupního systému, se očekává, že toto číslo bude výrazně vyšší.

autor, zdroj: verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz