MPO: Ministr Mládek jednal o variantách posunutí limitů těžby uhlí na dole Bílina

14. 1. 2015

V rámci diskuze ohledně případných změn územních limitů těžby hnědého uhlí v severočeské uhelné pánvi navštívil dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek města Chomutov a Most. Ministr jednal se zástupci společnosti Severočeské doly a.s., odboráři a představiteli měst a obcí, kterých by se změny mohly dotknout. Hlavním tématem jednání byly varianty a dopady posunutí těžebních limitů na dole Bílina.

Uhlí je surovina, kterou je možné těžit na území České republiky a má tedy velký význam z pohledu energetické bezpečnosti. Ministr Jan Mládek se proto setkává se všemi zúčastněnými stranami v severočeském regionu ve snaze získat informace a vyslechnout si názory na problematiku posunutí hnědouhelných těžebních limitů. Především pak dopad posunutí na zaměstnanost, ekologickou zátěž
a bezpečnost v regionu.

Při své návštěvě Chomutova se ministr Jan Mládek setkal s představenstvem společnosti Severočeské doly
i představiteli odborových sdružení.

„Předmětem našeho jednání byla samozřejmě především otázka zaměstnanosti. V případě posunutí limitů by byla zajištěna pracovní místa až pro 8 tisíc lidí pro další generaci v horizontu let 2030 až 2055,“ uvedl k setkání ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.
Po přesunu do Mostu se ministr Mládek setkal s tamním primátorem Janem Paparegou a starosty obcí Mariánské Radčice, Braňany a města Bílina. Tématem jednání byly především dvě varianty těžby hnědého uhlí v regionu, které v rámci materiálu o surovinové politice ministerstvo předloží vládě do konce března.

„Diskutovali jsme o dvou variantách. První představuje posunutí limitů pouze na dole Bílina. Druhou variantou je posunutí limitů na dole Bílina a částečné posunutí limitů v lomu ČSA při zachování obce Černice a Horní Jiřetín. Jednání mne utvrdila v přesvědčení, že varianta posunutí limitů pouze na dole Bílina se jeví jako nejvhodnější. U této varianty se totiž nejedná o prolomení limitů bez hranic. Jedná se
o nastavení nového územního limitu, který respektuje přírodní podmínky, bezpečnost a majetek obyvatel, přirozený územní rozvoj lokality a optimálně využívá nerostné bohatství naší země.“

Primátor města Mostu Jan Paparega podporuje záměr nastavení nového územního limitu pro těžbu uhlí na dole Bílina: „Záměr úpravy územních ekologických limitů na dole Bílina podporuji za předpokladu,  že tento bude korespondovat se zájmem ČR v ASEK, ze kterého bude patrné využití zásob za územními ekologickými limity, a také splnění všech nezbytných a právními předpisy vyžadovaných náležitostí.

Jako primátor Mostu bych byl také velmi rád, kdyby se otevřel prostor pro úpravu územních ekologických limitů těžby v dalších uhelných lokalitách regionu. Vyřešení tohoto problému je totiž úzce spjato s dalším fungováním regionu z hlediska ekonomického a zejména pak sociálního.“

Po setkání s představiteli severočeských měst a obcí ministr Mládek navštívil povrchový důl Bílina, kde si prohlédl prostor zamýšlený pro rozšíření těžby a technologie využívané v provozu nejhlubšího povrchového dolu v ČR.

Ve čtvrtek se ministr Jan Mládek chystá na návštěvu Ústí nad Labem, kde se setká s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem. Hlavním tématem setkání budou opět limity hnědouhelné těžby a hledání konsensu nad výběrem varianty úpravy těžebních limitů.

vrsanska_uhelna_foto_-c-_tomas_maly_mg_7722.jpg

Ilustrační foto: Tomáš Malý