MPO reaguje na článek v MF Dnes "Stát přiklepl Bakalovi 200 milionů za pozemky"

17. 8. 2015

Ministerstvo průmyslu a obchodu k zavádějícím a nepravdivým informacím v článku "Stát přiklepl Bakalovi 200 miliónů za pozemky" (MF DNES, 13. 8. 2015, strany 1 a 3) uvádí následující:

Už sám titulek článku je zavádějící, protože se rozhodně nejedná o vládou schválené prostředky určené na nákup pozemků, ale především na terénní úpravy, revitalizaci pozemků vytipovaných pro vznik nové průmyslové zóny a na vybudování dopravní a technické infrastruktury uvnitř této zóny.

Pozemky pořídí Moravskoslezský kraj na vlastní náklady, které nejsou součástí schválené dotace.

Vznik průmyslové zóny Nad Barborou je zcela zásadní pro rozvoj strukturálně postiženého Moravskoslezského kraje. Dosavadní zóny v kraji jsou podle informací krajského úřadu i agentury na podporu podnikání CzechInvest téměř zaplněné. Vybraná zóna Nad Barborou je proto strategickým prostorem, který bude nabízen domácím i zahraničním investorům.
Karvinsko je v rámci celé ČR okresem s druhou nejvyšší nezaměstnaností, přitom nenabízí příliš odpovídajících lokalit, které by nebyly postiženy vlivem těžby. Zóna Nad Barborou je místo, kde už se roky netěží a vlivy dozněly. Je to jedno z mála vhodných míst na Karvinsku.
Není pravdou, že průmyslová zóna Nad Barborou byla nabízena společnosti Nexen, jak uvádí pisatel článku. Nabízenými plochami v České republice byly PZ Triangl a PZ Mošnov, neboť mají již připravenou infrastrukturu.

K otázce poddolování PZ Nad Barborou bylo provedeno několik odborných posudků, které nepotvrdily, že by plochy nebyly využitelné pro průmyslovou výrobu. Navíc probíhá pravidelný geologický monitoring území.

Výběr lokality byl ovlivněn i tím, že v jejím případě by nedošlo k další ekologické zátěži a její výběr vycházel z toho, že v její bezprostřední blízkosti již existují rychlostní komunikace a přivaděče a železniční spojení vede přímo do areálu průmyslové zóny. V blízkosti areálu rovněž nejsou žádná sídla, která by provoz v zóně rušil dopravou a hlukem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu při přípravě usnesení vlády trvalo na tom, že výkup pozemků není uznatelným nákladem v případě této dotace.

Odpovědi na své dotazy obdržel autor článku od kanceláře vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiřího Ciencialy předem, ale v článku zveřejnil zcela opačné informace. Ministerstvo průmyslu a obchodu v této věci neoslovil.

autor, zdroj:www.mpo.cz