Na dřívějším odchodu horníků do důchodu se vláda opět neshodla

23. 7. 2015

Proti předčasným důchodům je ministr financí
Vláda se na výjezdním zasedání v Ostravě, kam dorazila se zpožděním z důvodu nehody ve Studénce, neshodla na návrhu, aby horníci, kteří pod zemí odpracovali určitý počet směn, mohli odejít o pět let dříve do důchodu. Záměr ostře zkritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vidí za ním podporu jediné soukromé firmy, totiž OKD. Argumenty o zdravotním stavu horníků má za nepodložené.

"Vláda zatím nenašla shodu nad konkrétní podobou zákona," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Diskuse ale podle něj potvrdila vůli koalice problém řešit. "Můj názor je, že by se na tom měl podílet i majitel," doplnil jej ministr financí, podle nějž by mělo opatření dlouhodobý dopad na státní rozpočet. Ministři se k tématu, které se dotýká 4000 horníků, vrátí v září.

Před příjezdem vlády protestovalo před budovou krajského úřadu pět desítek horníků s transparenty. "My už jsme měli sérii jednání, jak s jednotlivými představiteli vlády, tak s poslanci. Jde o to, že důchody horníků, kteří nastoupili po roce 1992, nejsou vůbec dořešeny. Ti kluci jdou v 65 do důchodu, což je naprostý nesmysl. Veškeré statistiky dokazují, že jejich zdravotní stav je špatný, že umírají rychleji," uvedl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.
Ministerstvo práce přišlo s novelou, která by upravovala odchod horníků do penze, už na jaře, kabinet ji ale neschválil. Resort financí totiž argumentoval tím, že není možné kvůli hrozbě nezaměstnanosti měnit důchodový systém, nutné je spíš investovat do rozvoje regionu. Shoda se nenašla ani ve středu. Hornické odbory už přitom varovaly, že když vláda návrh nepodpoří, dají se očekávat protesty.

Babiš na tiskové konferenci řekl, že dřívější odchod podporuje, protože si to horníci zaslouží. Vadí mu ale, že by opatření mělo dlouhodobý dopad na rozpočet. "Můj názor je, že by se na tom měl podílet i majitel," řekl.
Dřívější odchod do penze pro všechny horníky žádají hornické odbory. Argumentují tím, že podle studií se kvůli horšímu zdraví mnozí havíři důchodu nedožijí a že by opatření řešilo i problém s rušením dolů a propouštěním. Podobné argumenty v podkladech pro vládu použilo i ministerstvo práce. Uvedlo také, že jiné důchodové podmínky pro horníky mají v Česku tradici třeba už z dob Rakouska-Uherska a platí dodnes v řadě evropských zemí.

Muži mají nyní do penze odcházet v necelých 63 letech, bezdětné ženy v 62 letech a matky podle počtu vychovaných potomků dřív. U mužů se důchodová hranice každoročně odsouvá o dva měsíce, u žen o čtyři. Podle návrhu by horníci teď tedy chodili do řádného důchodu v necelých 58 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, mohli nastupovat ani ne v 55 letech. Za sebou by měli mít 3300 směn v dole a 2200 směn v uranovém dole. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v dole a o 219 u uranu méně.

p7225284.jpg

foto z akce zde