Na Vánocích nešetříme, poté zpláčeme nad dluhy

2. 12. 2015

Vánocemi to začíná, exekutorem končí. I tak mohou skončit zdánlivě poklidné svátky. Češi si na dárky půjčují za „krvavé“ úroky. Každý osmý Čech kupuje vánoční dárky na dluh. Nejčastěji si půjčují do 30 tisíc korun, ale nakonec splácejí i dvakrát tolik Lidé se pře svátky často chovají nezodpovědně a neváhají bez rozmyslu podepisovat nevýhodné smlouvy nebo si vybírají z inzerátů typu: Půjčím okamžitě pouze na občanský průkaz. Peníze přivezu k vám domů a podobně.

Nebankovní půjčky před Vánoci vloni využilo 12 procent Čechů. Průměrná výše vánoční půjčky je 7 869 korun. Nejčastěji se Češi zadlužují částkou 30 tisíc korun, kterou splácejí průměrně 15 měsíců. Často si půjčují mimo bankovní sektor u společností, které se neřídí spotřebitelským zákonem. To pak často vede k dlouholetému zadlužení.

„Lidé si zpravidla půjčují nízké částky, ty bývají ovšem velmi často vysoce úročeny, především se k nim ale vážou skryté poplatky. Na první pohled mají spotřebitelé pocit, že zaplatí třeba i jen o málo více, než si půjčí, ale ve skutečnosti mohou zaplatit třeba i 50procentní úrok,“ popisuje Jan Malý ze společnosti Vše pro insolvenci.

Na dárky si půjčují většinou lidé méně finančně vzdělaní. Často se snaží nahradit své nižší příjmy v očích přátel a rodiny dražšími dárky. Novou televizi jako má soused, poukaz na drahou dovolenou, značkové oblečení pro děti. Sváteční radost se ale rychle rozplyne a člověk upadá do dluhů. Zamyslete se nad skutečnou cenou dárku. Než začnete nakupovat dárky, udělejte si rozpočet, kde si stanovíte, kolik chcete za své přátele nebo členy rodiny utratit. Ekonomické pravidlo říká: délka splácení musí být kratší než životnost zakoupeného předmětu. Dávejte si pozor na ekonomickou výhodnost dárku. Položte si i otázku, zda ho obdarovaný upotřebí.„V neposlední řadě by si měli lidé spočítat skutečnou cenu dárku, tedy nikoli jen kupní cenu v obchodě, ale celkovou cenu, kterou zaplatí s přihlédnutím k zaplaceným úrokům a poplatkům. Takový dárek se většinou značně prodraží,“ upozornil Jan Malý.Radost nad nadílkou totiž může zchladit příchod exekutora, pokud nedodržíte finanční závazky v dohodnuté době.

dsc_0212.jpg

autor: (vbo)

zdroj:www.e-sondy.cz (s odkazem na http://společnost Vše pro insolvenci)

foto: ivz