Německý parlament schválili plošnou minimální mzdu ve výši 8,5 eura za hodinu

17. 7. 2014

Dolní komora německého parlamentu schválila plošné zavedení minimální mzdy ve výši 8,5 eura, což je v přepočtu 233,19 korun za hodinu. O zavedení minimální mzdy měla hlasovat ještě horní komora, což mělo být podle agentury Reuters pouze formalitou. Zákon by měl začít platit od příštího roku. V České republice činí minimální mzda 50,60 korun za hodinu a je skoro pětkrát nižší než v Německu. Česko má vůbec jednu z nejnižších minimálních mezd v EU.

Ze 601 přítomných poslanců Spolkového sněmu jich proti bylo pouze pět a 61 se zdrželo hlasování. Zavedení minimální mzdy bylo jedním ze základních požadavků sociálních demokratů (SPD), koaličního partnera vlády kancléřky Angely Merkelové.

Schválení minimální mzdy v parlamentu předcházely měsíce vášnivých debat mezi politiky a podnikateli, kteří byli proti jejímu zavedení. Kritici tvrdili, že stanovení minimální mzdy může ohrozit pracovní místa, zvláště v málo placených odvětvích a bývalé komunistické části země. Podle SPD je však zavedení minimální mzdy nutné k zastavení sociálních rozdílů v zaměstnanosti.
"Těžce pracující, levní a nechránění. To byla realita pro miliony zaměstnanců v Německu. To už je nyní minulost," uvedla ministryně práce Andrea Nahlesová, jejíž ministerstvo mělo na starosti vypracování návrhu zákona, v projevu v Spolkovém sněmu.

Mnichovský ekonomický institutu Ifo odhadl, že zavedení minimální mzdy by mohlo stát ekonomiku až 900 000 pracovních míst. Nahlesová a nadace Hanse Böcklera, která má blízko k odborům, však ujišťují, že zavedení minimální mzdy nebude mít žádné negativní účinky.
V Německu, na rozdíl od většiny zemí Evropské unie, dosud zákon výši minimální mzdy nestanovoval. Nejnižší mzdy určovaly v některých odvětvích dohody odborů se zaměstnavatelskými svazy. Úroveň minimální mzdy se tak lišila podle oborů i podle spolkových zemí.

Nový zákon zahrnuje více výjimek, než bylo původně stanoveno. Výjimky mají umožnit hladký přechod k novému systému. Některé sektory budou mít na zavedení minimální mzdy dva roky. Nižší mzdu mohou mít za určitých podmínek také některé skupiny, jako krátkodobí stážisté, sezonní pracovníci, mladší 18 let nebo dlouhodobě nezaměstnaní po dobu šesti měsíců od nástupu do práce.

Tyto výjimky však kritizují odbory. "Kvůli vysokému počtu výjimek koalice brutálně amputovala minimální mzdu," řekl již o víkendu šéf vlivného odborového svazu Verdi Frank Bsirske.

bri.jpg

Předseda odborového svazu Verdi Frank Bsirske

autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz