Nespokojených v práci celosvětově přibývá, vadí jim nízká mzda a dlouhá pracovní doba

13. 3. 2015

V práci bylo loni spokojených jen 44 procent lidí. Oproti předchozímu roku jejich počet klesl o osm procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Accenture ve 30 zemích světa. Česko mezi nimi nebylo. Ve většině případů jsou pracující nespokojení kvůli nízké výplatě. Třetině lidí vadí příliš dlouhá pracovní doba.

Podle Marka Geša ze společnosti Accenture může za nárůst nespokojených také nová generace pracovníků, která je kritičtější a má vyšší požadavky na svého zaměstnavatele.

„Má velmi striktní požadavky, co se týká platových představ, rovnováhy pracovního a soukromého života, co se týká představ toho, co jim zaměstnavatel může poskytnout," přibližuje Gešo výsledky světového průzkumu. Tento hlas by se mohl podle něj v poklesu projevit.

Většina Čechů je ale podle jiného průzkumu, který provedla společnost Randstad, se svojí prací spokojená. Odpověděly tak dvě třetiny dotázaných. O spokojenosti Čechů v zaměstnání nerozhoduje pouze výše mzdy, ale i atmosféra na pracovišti.

„Nejvíce spokojenou skupinou jsou lidé mezi 25 a 44 lety, u kterých se dá předpokládat, že se zabydleli na trhu práce, mají představu o tom, co by chtěli dělat a s velkou pravděpodobností se realizují v oboru, který si vybrali,“ popisuje manažerka komunikace společnosti Alžběta Honsová.

Naopak nejvíce nespokojených Čechů je ve věku nad 50 let. Podle průzkumu chodí lidé do práce raději v Jihočeském nebo Moravskoslezském kraji. V Praze jsou průměrně spokojení.

autor: (red)

zdroj:www.e-sondy.cz