Nezaměstnanost klesla na 6,2%

10. 7. 2015

Aktuální statistické údaje ukazují, že nezaměstnanost dále klesá a na trhu práce, včetně stavebnictví, dochází k zajímavému oživení. Podle Úřadu práce ČR bylo k 30. červnu 2015 celkem 451 395 uchazečů o zaměstnání.

To je o 14 294 méně než v květnu a o 85 784 méně než v červnu 2014. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 6,2 % (pro srovnání: v květnu 2015 byl podíl 6,4 %, v červnu 2014 byl tento podíl 7,4 %). Nadále také pokračuje růst počtu volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 96 983, to je nejvíce od prosince 2008. Situaci ovlivňuje především zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. V květnu dále došlo k růstu stavební výroby o 11,9 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se zvýšila dokonce o 13,4 % a v plném proudu jsou i sezónní práce.

Produkce v pozemním stavitelství tak meziročně vzrostla o 6,4 % a produkce inženýrského stavitelství, tedy především výstavba infrastruktury a její rekonstrukce, se zvýšila až o 23,4 %

zdroj: ÚVČR