Nezaměstnanost v EU je nejnižší za více než šest let

12. 1. 2016

V Evropské unii klesla míra nezaměstnanosti v listopadu o 0,1 procentního bodu na 9,1 procenta, čímž se dostala nejníže od července 2009, oznámil statistický úřad Eurostat. Statistika ukazuje zlepšení i v eurozóně, kde nezaměstnanost klesla podobně na 10,5 procenta.

Nejlepší situace v listopadu podle statistiků panovala v Německu, kde míra nezaměstnanosti činila 4,5 procenta. V těsném závěsu za Německem byla Česká republika, kde míra nezaměstnanosti klesla na 4,6 procenta z říjnových 4,7 procenta. V rámci unijní osmadvacítky tak Česko patří nadále k zemím s nejnižší nezaměstnaností.

Čísla se liší od údajů českého úřadu práce, který vychází z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání. V prosinci uvedl, že míra nezaměstnanosti v České republice zůstala v předposledním měsíci roku beze změny na 5,9 procenta. Eurostat používá pro zjištění nezaměstnanosti údaje Českého statistického úřadu. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil.

Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v listopadu bez práce 22,159 milionu lidí. Ve srovnání s říjnem tak jejich počet klesl o 179 tisíc. V samotné eurozóně počet nezaměstnaných klesl o 130 tisíc na 16,924 milionu lidí.

autor: (red)

zdroj: www.e-sondy.cz