NWR v pololetí vydělala 351 milionů korun

20. 8. 2015

Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní těžební společnost OKD, zaznamenala v pololetí zisk 13 milionů eur (zhruba 351 milionů korun), zatímco loni ve stejném období hospodařila se ztrátou 57 milionů eur. Podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty firma letošní rok přežije, výhled na rok 2016 je ale nejasný.

Tržby NWR v pololetí klesly o 17 procent na 286 milionů eur. Snížily se navzdory vyšší průměrné realizované ceně u kvalitnějšího koksovatelného uhlí, které v pololetí tvořilo 62 procent produkčního mixu.

Vedení společnosti potvrdilo cíle pro letošní rok, kdy by těžba měla dosáhnout 7,5 až osm milionů tun uhlí (z toho 60 procent koksovatelné uhlí) a investiční náklady by se měly pohybovat mezi 30 a 40 milionů eur. Co se týče nákladů na těžbu, je společnost s 71 eury na tunu ještě relativně daleko od celoročního cíle 65 eur za tunu, dodal analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Ceny uhlí jsou na dlouhodobých minimech, a pokud by dále klesaly, hotovostní pozice by se snížila pod požadovanou úroveň ve druhém až třetím čtvrtletí roku 2016. To by mohlo znamenat, že NWR začne prodávat aktiva, uvedl Trampota.

„Samotná čísla jsou ve srovnání s naším odhadem mírně lepší. Důležité je, že NWR zastavilo prudký pokles hotovosti a tuto pozici v druhém čtvrtletí mírně zvýšilo a v druhé polovině roku by měla dále růst,“ dodal Trampota.

„Přes veškerý pokles cen komodit provázející druhé čtvrtletí, není tentokrát pohled na pololetní a čtvrtletní výsledky NWR vůbec tristní, zejména pohled na výsledky čtvrtletní. Po dlouhé době vidíme mírné zvýšení celkové hotovosti, tedy kladné celkové cash flow, a to ne díky přílivu peněz z vnějších zdrojů, ale díky kladnému cash flow z provozní činnosti,“ dodal Hlinomaz.

Vývoj hotovosti je pro budoucnost NWR podle něj klíčovým a druhé čtvrtletí a celé pololetí dávají naději, že pro další čtvrtletí a do konce roku asi není třeba mít o osud NWR velké obavy. „Společnost si vytkla cíl vyrovnaného cash flow ke konci tohoto roku. Horší to může být, až se bude jednat o cenách produkce na příští rok,“ uvedl Hlinomaz.

Podle analytičky skupiny Roklen Lenky Dvořákové Švejdové je v tuto chvíli stav hotovosti nejdůležitějším ukazatelem, který spolu s vývojem cen uhlí určí budoucnost celé společnosti. Pokud hotovost společnosti poklesne pod kritickou hranici 40 milionů eur, dojde k okamžitému požadavku splacení celého dluhu, což by prakticky znamenalo bankrot společnosti.

autor: Jaroslav Průcha

zdroj: www.iuhli.cz