NWR vyjednala ceny za uhlí pro rok 2015

7. 1. 2015

Mateřská společnost OKD, skupina New World Resources, dnes oznámila, že se dohodla s odběrateli koksovatelného uhlí pro letošní rok na průměrné ceně 93 euro za tunu. Tato dohoda se týká 74 % plánované produkce koksovatelného uhlí v letošním roce. V případě energetického uhlí se firma dohodla na průměrné ceně 52 euro za tunu pro veškerou letošní plánovanou produkci. Přidáváme komentář analytika z České spořitelny Petra Bártka pro inwesticniweb.cz

"NWR ve středu překvapivě oznámila ceny uhlí pro většinu produkce na letošní rok. Cena pro 74 % celoroční plánované produkce koksovatelného uhlí se proti ceně kontraktované na 4Q2014 zvedne o 9,4 % na 93 EUR za tunu. Cena energetického uhlí se proti ceně kontraktů za rok 2014 sníží o 3,7 % na 52 EUR za tunu. Většina z nárůstu ceny koksovatelného uhlí je dána nedávným prudkým posílením dolaru vůči euru, spotové ceny v dolarech zůstaly víceméně stabilní," říká analytik z České spořitelny Petr Bártek.

"NWR také mírně zvedla dosahovanou prémii vůči asijským cenám. Firma si zajistila ceny pro většinu roční produkce (dříve kontraktovala čtvrtletně), což může vysvětlovat rostoucí prémie vůči spotovým cenám. Kontraktované ceny energetického uhlí jsou jen mírně meziročně nižší i přes jeho zhoršující se kvalitu (29 % odpadního uhlí) a jsou lepší než spotové ceny. Celkově proto dosažené ceny hodnotíme pozitivně. Na druhou stranu ale NWR po 3Q2014 poskytla slabý výhled produkce (pokles o 9-17 %) a v 9M2014 dosáhla relativně vysokých jednotkových nákladů (78 EUR za tunu včetně administrativy). Při zveřejněných cenách proto odhadujeme její zisk EBITDA jen okolo 20 milionů EUR a negativní volné cash flow okolo 70 milionů EUR. Ohledně akcií NWR proto zůstáváme opatrní," dodává Bártek pro inwesticniweb.cz.

dsc_0038.jpg

Doprava uhlí z Dolu ČSM (ilustrační foto)

Autor: (ivz), Petr Bártek

zdroj: investicniweb.cz.