O 793 korun na 24 806 korun vzrostla průměrná měsíční mzda v 1. čtvrtletí

9. 6. 2014

Průměrná mzda v prvním čtvrtletí dosáhla 24 806 Kč. Češi si tak oproti loňsku polepšili na mzdách o 793 Kč. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 3,1 procenta. Na meziročním nárůstu se podílela i nízká srovnávací základna z loňského roku. Firmy totiž vyplácely odměny kvůli daňové změně už předloni v prosinci.

Spotřebitelské ceny letos v 1. čtvrtletí stouply o 0,2 procenta, objem mezd vzrostl o 3,4 procenta a počet zaměstnanců o 0,1 procenta.Oproti prvním loňským měsícům měsíční mzda narostla o 3,3 procenta. Díky nízké inflaci, která letos dosáhla pouze 0,2 procenta, se reálně mzdy zvýšily o 3,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

V podnikatelské sféře ČSÚ zaznamenal růst průměrných mezd nominálně o 3,6 procenta a reálně o 3,4 procenta. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda nominálně zvýšila o 2,2 procenta, reálně byla vyšší o dvě procenta.

Mzdový nárůst je o něco vyšší, než čekali analytici. Na průměrnou mzdu však stále dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou. Přesnější je mzdový medián, který vylučuje platové extrémy - ten dosáhl 20 764 korun (růst o 2,9 procenta).

U mužů medián činil 22.600 korun, u žen to bylo 18.651 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 006 Kč a 39 768 Kč, uvedl ČSÚ. Obecně platí, že na průměrnou mzdu dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou.

Důvodem výrazného meziročního růstu mezd jsou podle analytiků jednorázové faktory. Loni v prvním čtvrtletí totiž byla průměrná mzda uměle nižší.

autor:(kov)
zdroj:www.e-sondy.cz