O limitech veřejně v Senátu

15. 6. 2015

Také Senát nabídne diskusi o budoucnosti využití hnědého uhlí v Česku. Veřejné slyšení se uskuteční v pondělí 15. června a dotkne se všech aspektů těžby hnědého uhlí a případného prolomení jejích územních limitů, se zohledněním celostátních i regionálních dopadů.

Na dvacet českých i zahraničních odborníků bude od 9:00 hovořit o možnostech regionálního rozvoje Ústeckého kraje s ohledem na těžbu hnědého uhlí a také o budoucnosti české energetiky a roli uhlí v ní.

Zveřejnění záměru ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) posunout hranice těžby hnědého uhlí znovu otevřelo diskuzi k tomuto tématu a rozdělilo odbornou i laickou veřejnost. Cílem slyšení je projednat hlediska a základní argumenty zástupců obou stran problému a osvětlit tuto otázku v širším kontextu.

Vystoupí mj. místopředseda Odborového svazu pracovníků v hornictví, geologie a naftového průmyslu Jaromír Franta, ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek, generální ředitel Severní energetické Petr Kolman, energetický expert Jiří Gavor nebo Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Se závěry veřejného slyšení novináře na tiskové konferenci seznámí náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Šolc, místopředsedkyně senátního výboru pro životní prostředí Jitka Seitlová, starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt a Pao-Yu Oei z Technické univerzity v Berlíně.

autor: Jaroslav Průcha

zdroj:ihli.cz