Odborář: Uhlí je dosažitelné a levné

20. 1. 2015

Hnědé uhlí je poměrně dosažitelné, levné a umíme si s ním poradit. I z geopolitického hlediska bychom neměli lom ČSA, kde se za limity nachází uhlí s nejvyšší výhřevností v ČR, zasypat. Limity by se měly prolomit. Serveru iUHLI.cz to řekl místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) Jaromír Franta.

Pokud lom ČSA skončí, už se k uhlí nikdo nedostane, protože to bude stát hromadu peněz. Státní kasa je prázdná a soukromník to nedá, dodal.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pracuje ze čtyřmi variantami těžby uhlí v Ústeckém kraji. První počítá s plným zachováním limitů, které v roce 1991 zavedla vláda Petra Pitharta, druhá s prolomení limitů na lomu Bílina, kde těží Severočeské doly, a třetí s prolomení limitů na lomu Bílina a částečným prolomením na lomu ČSA. Čtvrtá varianta, kterou odboráři podporují, počítá s plným prolomení limitů včetně zbourání Horního Jiřetína a Černic.

Třetí varianta je podle Franty nejhorší pro všechny. „My přijdeme o práci. A Jiřetín bude mít lom v prostředku vesnice. Mimo toho úplného prolomení limitů jsou všechny ekonomicky nesmyslné,“ upozornil.

Dnes je na lomu ČSA pět bagrů, v případě třetí varianty, která počítá s částečným prolomením limitů na lomu, by se v lokalitě točil jen jeden bagr. Navíc by se osm až deset let těžila jen hlína, uvedl Franta. Dodal, že limity ale zřejmě nejsou tabu, politická reprezentace je schopna s tím něco udělat. Je evidentní, že uhlí je potřeba a důvodů je čím dál víc. „Za prvé to uhlí je naše. Za druhé nevíme, co se bude dít ve světě, možná za 14 dní. Teď mám na mysli Rusko, Německo, Polsko,“ poznamenal.

Pokud se nebude dál těžit, firmy podle Franty nebudou odvádět daně, poplatky a úhrady. Region tak přijde o hromadu peněz na kulturu nebo sport.„Pokud se limity neprolomí, tak jak těm lidem zaručíte, že se nebudou stěhovat za 20 nebo 30 let. Co bude s nezaměstnaností, jak zajistíte teplo pro čtyři miliony lidí,“ poznamenal.

Situace v Horním Jiřetíně je podle Franty nyní taková

, že část lidí je ochotná se domluvit. Řada občanů pro Severní energetickou pracuje. „Pokud by se řeklo, že se limity prolomí. Jsme přesvědčen o tom, že 97 procent lidí se s faktem, že to uhlí je zapotřebí, smíří, tři procenta budou pár dní spekulovat,“ konstatoval. Vlády se ale bojí zásadního rozhodnutí, které přepočítávají na preference. Odborná debata je dobrá, ale s politikem to nehne, dodal.

Na rozhodnutí o limitech na ČSA je podle něj už 15 minut po dvanácté. Teď už je období, kdy to bude čím dál dražší, složitější a bolavější. Odstavily se technologie, propouští se zaměstnanci. „Teď už jsme za horizontem, kdy by to bylo bez jakýchkoli dopadů. Dopady se dějí, návrat do reálu je o čase, o penězích, o lidech. Peníze možná seženete, ale problém je v lidech,“ dodal místopředseda OS PHGN.

Například řidič velkostroje se nikde nesežene, firma si ho musí vychovat. Podle báňských předpisů jsou to minimálně tři roky. Člověk se na to musí hodit, musí absolvovat psychotesty, musí projít půlročním kurzem, musí být přezkoušený nejen na šachtě, ale i před báňským úřadem.

Hornické odbory se chystají kvůli prolomení limitů těžby hnědého uhlí v Ústeckém kraji 29. ledna demonstrovat. Tripartita by se limity měla zabývat 2. února.

dsc_0811.jpg

Jaromír Franta (vpravo) a Štěfan Pinter na Sněmu SHO 2014 (ilustrační foto)

autor: Jaroslav Průcha

zdroj: http://iuhli.cz/