Odboráři budou kvůli limitům demonstrovat

19. 1. 2015

Hornické odbory se chystají kvůli prolomení limitů těžby hnědého uhlí v Ústeckém kraji demonstrovat. Požadují úplné prolomení limitů na lomu ČSA, kde těží Severní energetická. Pokud ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) zvolí jinou variantu, budou odboráři 29. ledna demonstrovat před budovou ministerstva. Serveru iUHLI.cz to dnes po jednání odborářů na ministerstvu řekl místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) Jaromír Franta.

Pokud bude ministr Mládek podporovat variantu úplného prolomení na lomu ČSA, bude demonstrace naopak na jeho podporu, uvedl Franta. Podle předsedy OS PHGN Jana Sábela je plné prolomení na lomu ČSA jedinou možnou variantou. „Je to pro nás priorita,“ dodal Sábel.

MPO pracuje ze čtyřmi variantami těžby uhlí v Ústeckém kraji. První počítá s plným zachováním limitů, které v roce 1991 zavedla vláda Petra Pitharta, druhá s prolomení limitů na lomu Bílina, kde těží Severočeské doly, a třetí s prolomení limitů na lomu Bílina a částečným prolomením na lomu ČSA. Čtvrtá varianta, kterou odboráři podporují, počítá s plným prolomení limitů včetně zbourání Horního Jiřetína a Černic.

Franta serveru iUHLI.cz řekl, že ministr dnes odborářům potvrdil, že ministerstvo zpracovává všechny čtyři varianty, preferuje zatím druhou nebo třetí. Podle Franty je ale ve třetí variantě nejvíc nejistot, je to nejhorší možná varianta. A to jak pro obyvatele Horního Jiřetína, tak pro těžaře. Je to diskutabilní možnost další těžby, byla by obtížně financovatelná, byly by s ní spojeny ekonomické i technické problémy. „Nechceme propuštění, což zaručí jen plné prolomení limitů,“ dodal.

Severní energetická je na další těžbu v lomu ČSA připravena, rozhodnutí ale musí padnout včas, řekla serveru iUHLI.cz mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová. Za limity v lomu ČSA se dále nachází 750 milionů tun hnědého uhlí s nejvyšší výhřevností v ČR. Lom disponuje vysoce výhřevným uhlím, které je technologicky vhodnější do tepláren.

Mládek v úterý region navštívil. „Hovořil jsem se starosty všech dotčených obcí i s primátorem Mostu Janem Paparegou, s představiteli Severočeských dolů i s odboráři, a jsem rád, že s případným prolomením limitů na dole Bílina panuje všeobecný souhlas,“ uvedl po jednání ministr.

f2.jpg

Demonstrace v Praze před úřadem vlády v roce 2012 (ilustrační foto)

autor: Jaroslav Průcha

zdroj: http://iuhli.cz/