Odbory budou žádat po nové vládě smysluplný sociální dialog

5. 12. 2013

O tom, jak si odbory představují sociální dialog s budoucí vládou, informovali dnes v Praze novináře představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Rozhodně by neměl probíhat ve stejné režii jako za koaliční pravicové vlády Petra Nečase. Ta na tripartitě jednala z pozice síly a neakceptovala návrhy a požadavky sociálních partnerů – odborů a zaměstnavatelů.

Podle vedoucího právního a sociálně-ekonomického oddělení ČMKOS Víta Samka byla takovým typickým příkladem silového řešení příprava občanského zákoníku. Vláda, konkrétně ministr Jiří Pospíšil, jeho přípravu neprojednávali se sociálními partnery a tomu i odpovídá výsledek. Například hrozilo, že se od 1. ledna 2014, kdy zákoník začne platit, stanou z odborových organizací a organizací zaměstnavatelů spolky, čímž by došlo k porušení základního demokratického principu o svobodě sdružování. Česká republika by se nevyhnula sankcím, protože by došlo k porušení mezinárodních úmluv. Díky tlaku odborů a zaměstnavatelů došlo k nápravě a odborové a zaměstnavatelské organizace zůstanou i po 1. lednu 2014 autonomními organizacemi. Autoři se v občanském zákoníku snažili omezit práva odborů a zrušit zákoník práce. Tomu dokázaly odbory zabránit.

„I z toho důvodu budeme chtít oslovit novou vládu bezprostředně po jejím jmenování a jednat s ní o přípravě jejího programového prohlášení, ve kterém by se měly objevit i priority odborů a zaměstnavatelů. Nečasova vláda odbývala na tripartitě požadavky odborů a zaměstnavatelů opakovanou výmluvou, že nejsou v souladu s jejím programovým prohlášením, a proto je nemůže akceptovat. Přitom o programu vlády se sociálními partnery vůbec nejednala,“ řekl Vít Samek.
Požadavky na budoucí vládu odbory zveřejnily již v říjnu letošního roku. Budou například žádat obnovení konstruktivního sociálního dialogu a podporu státu kolektivnímu vyjednávání. Budou požadovat zrušení asociálních reforem předchozí vlády; boj proti korupci, daňovým únikům, praní špinavých peněz a lichvě; podporu ekonomiky, konkurenceschopnosti a zaměstnanosti; boj proti nezaměstnanosti a chudobě.
„Budeme požadovat, aby nová vláda ještě urychleně svolala jednání tripartity a na něm sdělila svůj postoj k požadavkům odborů a zaměstnavatelů,“ doplnil Vít Samek.
„Sociální dialog se neodehrává pouze na tripartitě, ale je stejně důležitý a nepostradatelný i na regionální a podnikové úrovni,“ navázala místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová.
„V Česku nemají mnozí zaměstnanci a veřejnost dostatečné informace o existenci a zejména významu sociálního dialogu. Nedostatek znalostí z oblasti pracovněprávních vztahů a nízké povědomí o významu sociálního dialogu má velmi často za následek potlačování nejen práv pracujících a důstojné práce, ale také k narušování práva na sociální dialog. Proto jsme před rokem vstoupili do projektu Posílení sociálního dialogu pro všechny zaměstnance - Důstojná práce - Česká republika. Partnerem tohoto projektu je Norská konfederace odborových svazů (LO) a je financován z Norských fondů,“ informovala Radka Sokolová, která je vedoucím tohoto projektu.
„Jeho cílem je změnit ve třech vybraných regionech ČR, Moravskoslezském, Plzeňském a Královéhradeckém kraji tento stav, který je v rozporu s požadavky a praxí Evropské unie v této oblasti. Posilování sociálního dialogu je důležité zejména v organizacích, kde nepůsobí odborová organizace. Po roce máme dobré zkušenosti, když jsme přímo v regionech uspořádali jednání a semináře o problematice zdravotnictví, školství a dopravy. Jarní semináře budou zaměřeny na problematiku občanského zákoníku. Zástupci regionů, státní správa, zaměstnavatelé i odbory vyjádřili přání v těchto setkáních pokračovat,“ uvedla Radka Sokolová.
ČMKOS loni oficiálně spustila nový benefitní portál www.odboryplus.cz. O jeho zhodnocení se postaral Jiří Paták ze společnosti chytryhonza.cz, která zajišťuje technickou podporu programu Odbory Plus.
„Projekt Odbory Plus umožňuje odborářům využít různé bonusy, výhody a slevy. Pouhou registrací do programu mohou ušetřit na jízdném, poplatcích za finanční produkty, pohonných hmotách a dalších výrobcích a službách. Jednorázově také získají částku 500 Kč. Do budoucna se bude možnost úspor dále zvyšovat, protože program se zaměřuje také na oblasti energetiky, telekomunikací nebo potravin. Po roce a půl fungování projektu plného benefitů můžeme říci, že má mezi odboráři velký ohlas.  Za tu dobu se do něho zapojilo 14 500 odborářů, kteří využili nabízených služeb. Rozdáno bylo 7,5 milionu korun,“ řekl Jiří Paták.
„Odborářům i jejich rodinám projekt šetří nemalé finanční prostředky, což v dnešní době každý přivítá. Tento výhodný produkt se týká pouze členů odborů, na rozdíl od benefitů vyplývajících z výsledků kolektivního vyjednávání, z nichž těží všichni zaměstnanci příslušné organizace,“ doplnila Radka Sokolová, která je zároveň i vedoucí projektu Odbory plus.

(Text a foto: pek)

zdroj: text, : www.e-sondy.cz