Odbory se obávají dumpingového dovozu zaměstnanců

19. 4. 2016

ČMKOS dlouhodobě kritizuje záměr zaměstnavatelů dovážet každoročně z Ukrajiny tisíce zaměstnanců. Podle Josefa Středuly se za voláním po nedostatku zaměstnanců skrývá zájem zakonzervovat u nás nízkou cenu práce.

Proto také pozval na včerejší jednání Rady ČMKOS náměstka MPSV Jiřího Vaňáska, aby seznámil předsedy odborových svazů s analýzou nabídky a poptávky na českém trhu práce a s důvody jaké jsou příčiny disharmonii, kdy je evidováno více než čtyřistatisíc nezaměstnaných a volných pracovních míst je přes sto tisíc zaměstnanců.

Z analýzy vyplývá, že zejména chybí technické profese s vyšší kvalifikací. Zájem o dovoz ukrajinských pracovníků se však především týká zaměstnanců s nižší kvalifikací. Společným zájmem odborů i MPSV je maximálně využít českou pracovní sílu. "Podle našich ,poznatků však jde o velmi špatně placená pracovní místa, o které není zájem. Proto to naše podezření, že řadě zaměstnavatelů jde o spekulaci, jak je nahradit ukrajinskými zaměstnanci, kteří jsou ochotni pracovat doslova i za nedůstojných pracovních podmínek. Kampaň ČMKOS Konec levné práce se musí zaměřit i tímto směrem, uvedl na jednání J. Středula.

autor:(kaš)

zdroj:www.e-sondy.cz