Odbory smlouvu TTIP nezatracují, jsou ale bdělé

11. 11. 2015

Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP; známé také pod názvem Transatlantická zóna volného obchodu se zkratkou TAFTA) je navrhovaná smlouva o volném obchodu mezi EU a USA. Proti způsobu vyjednávání této smlouvy a mnoha nejasnostem má výhrady také Českomoravská konfederace odborových svazů. Proto na pondělním jednání Rady největší odborové centrály přizval její předseda Josef Středula poslance Evropského parlamentu Jana Kellera a náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla.

ČMKOS zaujímá k průběhu vyjednávání a obsahu smlouvy TTIP shodné stanovisko s Evropskou odborovou konfederací, zejména s jejím společným prohlášením s americkou odborovou ústřednou AFL-CIO, se stanoviskem největší evropské odborové odvětvové federace industriAll (Sondy Revue o něm informovaly v č. 3/2015), s německou odborovou konfederací DGB i s Mezinárodní odborovou konfederací (MEOK).

Oba hosté se shodli, že by si již konsolidované texty připravované smlouvy zasloužily nejen větší transparentnost, ale i větší publicitu. Europoslanec Jan Keller uvedl, že se odpůrci smlouvy obávají, že dojde ke zhoršení pracovněprávních standardů v EU, včetně zdravotní nezávadnosti potravin apod. Jako příklad uvedl obdobnou dohodu mezi EU a Kanadou, která má přes 1300 stran a pouze šest a půl stránky je věnovaných ochraně pracovních podmínek zaměstnanců.
Náměstek Bärtl zase řekl, že kolem smlouvy TTIP běží mnoho mýtů, které nemají nic společného s realitou. Ministerstvo průmyslu a obchodu o smlouvě jedná a má přehled o jejím obsahu a je připravené poskytnout médiím i veřejnosti všechny dostupné informace. Nemyslí si, že by EU připustila, aby smlouva změkčila práva zaměstnanců a občanů.

Navrhovatelé TTIP očekávají, že dohoda bude pro ekonomiku států EU znamenat přínos 120 miliard eur a přes 100 tisíc nových pracovních míst, zatímco kritici říkají, že smlouva posílí pozici nadnárodních korporací, omezí demokracii a ztíží úlohu národních vlád při regulaci trhu ve prospěch občanů.

Různé nezávislé studie v případě přijetí TTIP dokonce předvídají zánik pracovních míst a celých menších podniků, pokles čistého exportu Evropy i kupříkladu odstranění evropské povinnosti značit potraviny s obsahem GMO. Smlouva má podle kritiků větší přínos pro USA a přinese privilegia velkým firmám, jejichž práva budou legálně postavena nad potřeby lidí. Evropa se podle nich dostane do vleku politicko-ekonomických zájmů USA.

V Evropské unii vznikla rovněž iniciativa StopTTIP, která požaduje zastavení jednání o této dohodě - petici k zastavení jednání podepsalo do půlky ledna letošního roku 1 250 000 občanů EU.
Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly obchodní smlouva mezi USA a EU získá podporu odborů, bude-li to dohoda o férovém obchodu, který bude nástrojem pro sociální pokrok pro všechny, ne pro zisk malé skupiny. Vedení ČMKOS kontaktovala výbory pro evropské záležitosti Parlamentu ČR na danou problematiku, informuje je o postoji ČMKOS a dalších odborových organizací k TTIP, působí v pracovní skupině ministerstva průmyslu zřízené k této dohodě a prosazuje, aby se problematika TTIP projednávala na tripartitě.

ČMKOS
Záber z jednání Rady ČMKOS. Zleva náměstek MPO Vladimír Bärtl, předseda ČMKOS Josef Středula, europoslanec Jan Keller a místopředseda ČMKOS Vít Samek.