Odsíření Teplárny Karviná sníží emise minimálně o 546 tun ročně

14. 5. 2015

Dne 13. května proběhlo slavnostní uvedení do provozu nových odsiřovacích linek na třech kotlích Teplárny Karviná. Množství oxidů síry vypouštěných do ovzduší se díky investicím do modernizace provozu každoročně sníží minimálně o 546 tun. Akce se osobně zúčastnili vedle představitelů skupiny Veolia i náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík, primátor Karviné Tomáš Hanzel a zástupci dalších měst regionu.

Moravskoslezský kraj má dlouhodobě problémy s kvalitou ovzduší. Proto snahu společnosti Veolia Energie ČR o snižování emisí kladně hodnotí představitelé přilehlých měst i Moravskoslezského kraje. „Pokud by zůstal Moravskoslezský kraj ve své snaze zlepšit životní prostředí v regionu osamocen, výsledek by nikdy nebyl totožný, jako když se do ekologických aktivit zapojí i veřejný a soukromý sektor,“ zdůraznil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík a dodal: „Investice podniků do zlepšení stavu ovzduší kraj vítá, protože pouze vzájemná spolupráce může přinést viditelný efekt, který obyvatelé kraje pocítí.“

„V loňském roce naše společnost investovala v rámci celé České republiky více než 1,6 mld. Kč,“ upřesnil Ing. Josef Novák, výrobní ředitel Veolie Energie ČR. „Jsme rádi, že jejich ekologický a ekonomický přínos pociťuje nejen široká veřejnost, ale vysoce ho hodnotí i odborníci z Teplárenského sdružení ČR,“ připomenul nominaci odsíření Teplárny Karviná na Projekt roku TS ČR. Ocenění nakonec získal jiný projekt společnosti Veolia Energie ČR – odsíření Elektrárny Třebovice s roční úsporou emisí síry minimálně o 374 tun ročně.

Cílem projektu odsíření bylo zlepšení životního prostředí na Karvinsku, a to snížením emisí oxidů síry vypouštěných do ovzduší z kotlů K2 až K4 Teplárny Karviná. V rámci projektu byla za stávajícími tkaninovými filtry instalována nová polosuchá vápenná odsiřovací technologie. Výstavba byla zahájena v červnu 2013 a odsiřovací jednotka byla úspěšně uvedena do provozu na konci minulého roku při splnění nejpřísnějších emisních limitů platných v Evropské unii. Generálním dodavatelem stavby byla společnost TENZA, a.s. a jeho hlavním subdodavatelem odsiřovací technologie byla německá společnost Hamon Enviroserv GmbH.

Projekt byl spolufinancován Fondem soudržnosti Evropské unie a Operačním programem pro životní prostředí.

Odsiřovací jednotka je projektována na vstupní koncentraci emisí SO2 až 3 000 mg/Rm3. Maximální výstupní koncentrace SO2 činí 190 mg/Rm3. Výstupní koncentrace tuhých znečišťujících látek je max. 18 mg/Rm3.

Teplárna Karviná má více než sedmdesátiletou historii a dodává teplo a elektrickou energii především pro obyvatele Karviné a Havířova.

TZ

autor, zdroj: www.veolia.cz/