OKD: Více než 92 milionů úspor díky inovacím

18. 2. 2015

logo_okd_rgb.jpg

Téměř tisíc návrhů na zlepšení podali v roce 2014 zaměstnanci OKD a speciálně vytvořené optimalizační týmy v roce 2014. 684 z nich bylo vyhodnoceno smysluplnými, 388 z nich již bylo realizováno, zbytek je právě uváděn v život. Spolu s nápady, jejichž realizace pokračovala ještě z roku 2013, přinesly tyto zlepšováky OKD čistý finanční přínos 92 milionů korun. Firma zaměstnance k tomu, aby se zamýšleli nad možnostmi zjednodušení práce, technického zlepšení, ale především cestami, jak dále zvyšovat bezpečnost práce a úroveň pracovního prostředí v OKD, motivovat. Proto jim na odměnách za zlepšovací návrhy vyplatila přes 6,5 milionu korun, dalších 700 tisíc použila na nákup poukazů na dovolenou nebo elektroniku pro vylosované zlepšovatele.

„Uvědomujeme si, že motivace zaměstnanců je klíčová pro zvyšování efektivity, úsporu energií, a především pro další zvyšování bezpečnosti práce a eliminaci možných rizik. Proto probíhá v OKD již pátým rokem program Continuous Improvement. Realizace nápadů zaměstnanců firmě ročně ušetří desítky miliónů korun, získal si důvěru mezi pracovníky, zvýšil jejich zájem o dění na pracovišti a ukázal, že je pro všechny strany dobré, když budou o své práci přemýšlet a hledat cesty, jak ji učinit bezpečnější, efektivnější a méně fyzicky náročnou,“ říká provozní ředitel OKD Pavel Hadrava.

Firma má vytvořený speciální systém odměňování aktivních pracovníků, kteří se do programu Continuous Improvement zapojili. Výše odměny se odvíjí od dosažené úspory, kterou návrh firmě přinese. Každý zaměstnanec, který podal smysluplný návrh, dostane automaticky odměnu 1 000 Kč. Například pracovník, jehož návrh firmě ušetří 1 milión korun, má nárok na odměnu ve výši minimálně 10 000 Kč. Odměňují se i nápady, které úspory nepřinášejí, ale jejich realizace například vede ke zlepšení v oblasti bezpečnosti práce.

V jednotlivých závodech mají úspěšní inovátoři další možnost mimořádného ocenění svých návrhů, když jsou každý rok vyhodnocovány nejpřínosnější nápady zvyšující bezpečnost práce a pracovní prostředí, nebo přinášející ekonomické úspory a nová technická řešení. Jednotlivé závody vyhodnocují nejpřínosnější návrhy za určité období i v průběhu roku (například kvartálně).

autor: Marek Síbrt

zdroj: OKD a.s.