Pavel Kaufmann: Odpadová mafie udělala z Polska smetiště Evropy

7. 8. 2018

Polsko je dlouhodobě zemí s nejznečištěnějším vzduchem v Evropské unii. V žebříčku „nejšpinavějších“ měst v Evropě obsadilo 33 příček z celkových 50. Ovzduší je v Polsku tak špatné, že ohrožuje životy místních obyvatel. Jak například uvedl polský deník Rzeczpospolita, obyvatel Krakova, který v zimě dvě hodiny denně dýchá vzduch na ulici, si škodí podobně, jako kdyby ročně vykouřil 3 700 cigaret. V Katovicích nedaleko českých hranic jsou na tom s ekvivalentem 2 500 cigaret jen o něco lépe.

Největší polské požáry skládek odpadu v březnu a květnu 2018
Poláci si ovšem od dýchání jedů z ovzduší letos neoddechnou ani v létě. Polsko se poslední měsíce totiž potýká s podezřelým nárůstem požárů skládek odpadů. Hořelo jich téměř osm desítek, včetně skládek pneumatik nebo skladišť toxických odpadů. K požárům dochází nejčastěji v noci o víkendu a sílí tak podezření, že jsou zakládány úmyslně. Počet požárů se podle údajů polského Ministerstva životního prostředí od začátku roku 2018 výrazně zvýšil. Vloni bylo totiž během celého roku zaznamenáno „jen“ 37 podobných požárů.

3.jpg

Podle polského ministra životního prostředí Henryka Kowalczyka jde o činy „odpadové mafie“ a promyšlený proces. K potvrzení, že skládky někdo úmyslně zapaluje, zatím chybí jasné důkazy. „Máme všechny důvody se domnívat, že to není náhoda,“ prohlásil premiér Mateusz Morawiecki a už koncem května oznámil, že požáry prověří speciální policejní tým a vláda dovoz odpadů omezí. Věcí se už zabývá prokuratura i tajná služba ABW.

Poslední pověstnou kapkou, kterou pohár v Polsku přetekl, bylo prý rozhodnutí Číny odmítnout evropský odpad, kořeny problému jsou ale daleko hlubší.

Zejména západoevropské státy se nyní musí poohlédnout po nových odbytištích odpadu, který se dříve do Číny vozil. Evropskou komisí propagovaná „cirkulární“ ekonomika funguje v praxi tak, že odpad cirkuluje Evropou, až se ho někdo ujme. A pokud se za jeho uložení v západní Evropě platí běžně 60 EUR za tunu nebo je skládkování úplně zakázáno, stává se odpadkovým košem místo Číny východní Evropa. Jako první se příležitosti chytili vykutálení polští podnikavci. Firmy mnohdy neomezeně hromadí odpad jen proto, aby skládku zaplnily, sebraly peníze a potom zmizely. V Polsku je odhadem asi 120 ilegálních skládek, na které je ročně navezeno 400 000 tun odpadků. Pro odpadové firmy je jejich ekologická likvidace příliš nákladná a problém tak zjevně řeší právě podpálením skládky. Hodnota nelegálního obchodu s odpady, které se do Polska dováží, je v přepočtu až 9 miliard korun ročně.

tab.jpg

Paradoxní je, že odpad do Polska nejvíce dovážejí země, které se jinak rády chlubí vysokým podílem recyklace a celkově vyspělým odpadovým hospodářstvím. Nejčastěji jde totiž o odpad z Německa, Velké Británie, Itálie, Švédska a Rakouska. Dohromady to bylo jen v roce 2016 přes 828 000 tun, tedy 77 % všech dovezených odpadů do Polska. Ale nejde jen o odpady z Evropy. „Cirkulární“ ekonomika je celosvětový fenomén, takže se v Polsku ukládá paradoxně i odpad z Nového Zélandu, Austrálie nebo dokonce z africké Nigérie.

Do Polska vyvážený odpad asi nebude klasický směsný komunální odpad, ten si „civilizovaní“ západoevropané rádi doma přemění na energii sami. Jak Poláci přiznávají, často se k nim dováží nekvalitní plastový odpad, který se těžko recykluje a po čínském embargu na dovoz je ho stále více. Podle polských zákonů je možné takový odpad skladovat jen tři roky a jeho zvýšený dovoz zaznamenalo Polsko v roce 2016, kdy podle polského statistického úřadu bylo vydáno povolení k dovozu více než 1 milionu tun odpadu. Řešení v podobě ilegálního pálení těchto odpadů přímo na skládkách bylo tedy jen otázkou času. Tabulka zemí, které do Polska „odkládají“ svůj odpad, je ukázkou evropské pokrytecké „odpadové solidarity“ a doznáním neschopnosti evropských zemí naplňovat a řešit ambiciózní až nesmyslné odpadové cíle bruselské administrativy jinak, než na úkor ekonomicky slabších zemí.

tab2.jpg

Na konci května například bojovala asi tisícovka hasičů týden s apokalyptickým požárem nelegální skládky u polského města Zgierz nedaleko Lodže. Město zahalil těžký štiplavý dým, školy musely zůstat zavřené a letošní úroda jablek v okolí města bude kvůli kontaminaci nepoživatelná. „Teplota uvnitř požáru je tak vysoká, že hořící odpadky vytvořily gigantický toxický mrak, který se sune na jihovýchod,“ líčil místní guvernér Zbigniew Rau požár skládky, na které bylo padesát tisíc tun odpadu ze západní Evropy.

2.jpg

Ekologická organizace Polski Recykling upozornila na to, že nejde jen o požáry na klasických skládkách. Pálí se i slisované plasty, pneumatiky i odpad zpracovaný jako alternativní palivo do cementáren. Požáry jsou velkým problémem pro obyvatele, ohrožením pro hasiče i zátěží pro životní prostředí. České ekologické organizace se obávaly, že se cílem dovozu odpadu stanou naše ZEVO, a tak úspěšně po boku českých skládkařů jejich výstavbu blokují. Jak je vidět na polském případě, ke spalování odpadu ekologická ZEVO s několikanásobnými filtry spalin nejsou úplně nezbytná, jde to i levněji. Protože se odpad v západní Evropě stále hromadí, je spíše otázkou času, kdy budou zasaženy i další státy.

tab3.jpg

Na náš dotaz Ministerstvo životního prostředí odpovědělo: Ministerstvo situaci po zavedení restriktivních opatření v oblasti dovozu odpadů do Číny velmi pozorně sleduje a snaží se o reflexi tohoto tématu na evropské a mezinárodní úrovni. V tuto chvíli neidentifikujeme podezřelé dovozy plastového odpadu do České republiky. MŽP vidí řešení v tom, že se začnou budovat finální recyklační kapacity v ČR. MŽP dlouhodobě poskytuje významnou podporu pro budování kapacit pro recyklaci odpadů v ČR. Největší podpora recyklačních zařízení je poskytována prostřednictvím dotačních výzev prioritní osy 3 Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020.

Podle požárních statistik České republiky zahoří skládky odpadů průměrně dvě až tři denně.

Většinou to postihne oblast velikosti obýváku, tedy v řádu několika metrů. Téměř každý měsíc hasiči evidují požár skládky, kde bylo ohnisko v řádu desítek metrů. A minimálně jednou do roka se objeví pořádný požár, kdy velikost hořící plochy skládky přesahuje rozměry fotbalového hřiště, tedy stovky metrů. Hlavně o nich se dozvíme ze zpráv.

Na serveru pozary.cz najdeme od začátku roku již 15 významnějších požárů skládek, což se zatím nevymyká „normálnímu“ stavu. Je nicméně zvláštní, že ekologické organizace vehementně protestují proti energetickému využití odpadu, zatímco v Česku zcela běžné požáry skládek, při nichž se nebezpečné látky uvolňují do ovzduší bez jakékoliv kontroly nebo dokonce zachycování, je nechávají v klidu. Česká republika by nicméně měla být ve střehu, protože polský scénář se nás může týkat také. Řešit problém až ve chvíli, kdy už bude odpad navezen do České republiky, bude velmi obtížné.

tab4.jpg

autor, foto: Pavel Kaufmann
časopis 3T - Teplo Technika Teplárenství

(vydáno se souhlasem autora)