Peníze na zónu Barbora si vzít nedáme, zní z Karviné

25. 8. 2015

Návrh ministerstva financí na zrušení usnesení vlády o podpoře vybudování průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné rozzlobilo také primátora města Tomáše Hanzla (ČSSD). Vládě proto poslal otevřený dopis (přikládám dokumenty) s výzvou, aby návrh ministra financí odmítla. „Pro nás je Barbora klíčová. Je nezbytná pro rozvoj zaměstnanosti a regionu jako celku. Kdo chce tenhle projekt pohřbít, odepisuje náš region a naše lidi, a je to jeho zodpovědnost,“ nebere si servítky primátor Hanzel.

„Všechna fakta potřebná pro vládní rozhodnutí jsou známa už několik let, od samého počátku plánování téhle pro nás životně důležité investice. Včetně vlastnických vztahů k pozemkům a nutnosti je odkoupit. A bylo to součástí materiálu pro vládu i v červenci,“ shrnul primátor Hanzel a stejně jako celá Rada MS kraje (primátor je členem rady) tak reaguje na mediální vyhlášení ministra financí a dalších představitelů hnutí ANO, kteří tvrdí, že byli podvedeni a netušili, od koho a že vůbec se pozemky mají kupovat.

„Politický populismus přece nemůže převážit nad potřebou zajistit našim lidem nové pracovní příležitosti. Karvinsko trpí obecně vyšší nezaměstnaností, než mají jiné regiony, a nových pracovních možností je třeba také nyní zajistit víc. V době, kdy je jasné, že OKD má potíže, které do budoucna budou znamenat další útlum těžby, je ta potřeba o to vyšší,“ myslí si primátor Karviné.

Toto také v dopise napsal premiérovi a všem členům vlády a vyzval je, aby zrušení podpory navrhované MF neschválili.

Dopis primátora Karviné vládě

Karviná 25. srpna 2015

Vážený pane premiére, vážené paní ministryně a páni ministři!
Obracím se na Vás s naléhavým apelem a žádostí týkající se zamýšlené a již vládou schválené investice do výstavby průmyslové zóny Nad Barborou na okraji Karviné.
Jednoznačně odmítáme návrh ministerstva financí na zrušení usnesení vlády z 22.7. 2015, kterým byla výstavba konečně řádně podpořena. Věříme, že racionální argumenty – především akutní potřeba pracovních míst pro Karvinsko - jsou dostatečně silné na to, aby tato investice nebyla terčem kritiky a předmětem odmítnutí jen kvůli všeobecně živené téměř celospolečenské averzi vůči jednomu podnikateli, který má podíl ve firmě, která pozemky vlastní.

Důvody uváděné ministrem financí a některými dalšími členy hnutí ANO považujeme za zástupné, neboť všechny detaily této investice byly řádně a do všech podrobností známy už před lety, kdy výstavbu podpořila ještě vláda Jiřího Rusnoka. Plány už předtím zastavil v době krize ministr financí Miroslav Kalousek a přípravy se pozdržely. Vlastnické vztahy k pozemkům pro plánovanou zónu jsou ovšem skutečně do detailu známé od samého počátku a byly opakovaně zveřejňovány i v tisku. Od počátku bylo jasné, že bude nutné pozemky vykoupit, od koho je bude nutné koupit a že je bude kupovat Moravskoslezský kraj.

Není možné dnes investici zastavit jen proto, že by se pozemky „měly nakupovat od toho Bakaly“ s dalšími přídomky, kterými je podnikatel nyní častován. Karvinsko je zasaženo těžbou z více než 75 procent a rekultiváty (pozemky po ukončené těžbě, o něž je nutné se starat ještě desítky let) tvoří například dvě třetiny území samotné Karviné. Velká část oněch pozemků je už „klidná“ a vhodná pro další investice, mezi takové patří i oblast Nad Barborou. Opakované odborné posudky to ostatně potvrdily.

O tuto strategickou zónu pro velkého investora a o nová pracovní místa pro naše lidi bojujeme spolu s krajem už mnoho let. Na Karvinsku je dnes 11,4% nezaměstnaných, což je téměř 5 % nad republikovým průměrem. Chystá se další restrukturalizace těžební společnosti OKD a nová pracovní místa region potřebuje v řádu tisíců prakticky okamžitě a nejen pro havíře, kteří budou postupně z dolů odcházet. Zóna Nad Barborou je již v přípravě a mohla by reálně první investory přivítat do tří let. V regionu není jiná vhodná strategická plocha. Chceme-li se chovat racionálně a logicky, není možné se nechávat strhnout emocemi a náladami nepřátelskými vůči jedinému podnikatelskému subjektu.
Ani my – město Karviná, ani Moravskoslezský kraj, nemáme na pana Bakalu žádné osobní vazby a s mnoha vůči němu vznesenými kritickými připomínkami i my souhlasíme. Kdyby byl vlastníkem pozemků kdokoli jiný, než je firma s jeho vlastnickým podílem, chovali bychom se stejně – práci lidem prostě zajistit musíme a toto je optimální možnost.
Věřím, že rozhodnutí vlády bude logické a jediné možné – zónu Nad Barborou je nutné vybudovat.

Tomáš Hanzel

Vláda podporu vybudování zóny schválila 22.7. a MS kraj se už dříve zavázal, že od společnosti Asental (dříve součást RPG) a dalších vlastníků odkoupí potřebné pozemky. V místě poblíž bývalé šachty na okraji Karviné by mohla vyrůst potřebná strategická (100ha) zóna pro velkého investora, který by byl schopen dát práci dvěma a více tisícům lidí. Jiná taková strategická plocha s dobrou dopravní dostupností z Karviné nebo Havířova či Orlové na Karvinsku není. Karviná samotná je ze 2/3 tvořená pozemky spjatými s OKD (Asental nebo přímo OKD).

dsc_0029.jpg

Primátor Karviné Tomáš Hanzel při otevření centra OKD Nová šichta