Po vlně stávek se Hyundai předběžně dohodlo s jihokorejskými odbory na růstu mezd

1. 10. 2014

Čeští zaměstnanci Hyundai pobírají za stejnou práci takřka pětinásobně nižší mzdu než jejich kolegové v Soulu

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor Co. uzavřela s odbory předběžnou dohodu o mzdách, kterou ještě musí schválit členové odborů, kteří by o ní měli hlasovat ve zítra. Dohoda by měla ukončit vlnu stávek v automobilce. Kvůli dílčím stávkám 47 000 zaměstnanců, kteří jsou členy odborů, automobilka letos nevyrobila 16 500 vozů v hodnotě 330,2 miliardy jihokorejských wonů (6,8 miliardy Kč).

Hyundai je spolu se svou dceřinou společností Kia Motors pátým největším výrobcem aut na světě. Firma však často čelí na svém domácím trhu stávkám. Od vzniku odborů v automobilce před 27 lety zaměstnanci nestávkovali pouze ve čtyřech letech. Domácí závody se na celkové produkci Hyundai podílejí téměř 40 procenty.

Jednání o mzdách začala na počátku června. Odbory obnovily řadu částečných stávek minulý týden poté, co Hyundai Motor, Kia Motors a výrobce autodílů Hyundai Mobis nabídly deset miliard dolarů (216,8 miliardy Kč) za pozemek v Soulu v luxusní čtvrti Gangnam. Částka byla více než trojnásobná ve srovnání s jeho odhadní cenou. Konsorcium vedené Hyundai Motor plánuje v místě postavit budovu ústředí a automobilový tematický park.

Nejnovější mzdová dohoda zahrnuje bonusy a další odměny v celkové výši 8,9 milionu wonů a platbu odpovídající mzdě za čtyři a půl měsíce. Základní mzda se má zvýšit o 98 000 wonů (asi 1960 Kč), napsala agentura Reuters.

V listopadu 2008 Hyundai oficiálně zahájil sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. I v Nošovicích probíhají od počátku tvrdá kolektivní vyjednávání o mzdách zaměstnanců, včetně stávkových pohotovostí, vyhlašovaných odbory KOVO.

Podle vyjádření tiskového oddělení korejské centrály Hyundai činil loni roční plat mužů v korejských závodech 95 milionů wonů a žen 78 milionů wonů. V přepočtu na české koruny to měsíčně u mužů vychází na 141 tisíc korun, u žen na 116 tisíc korun. V Hyundai Motor Manufacturing Czech byla loni průměrná mzda 30 094 Kč, v dělnických profesích 27 000 Kč. Čeští zaměstnanci Hyundai tak pobírají za stejnou práci a produktivitu takřka pětinásobně nižší mzdu než jejich kolegové v Soulu. V automobilce Hyundai v Nošovicích pracuje 3400 lidí, dalších přibližně 7000 zaměstnávají v regionu subdodavatelské firmy

autor:(kov)

zdroj:www.e-sondy.cz