Počet firem v daňových rájích se zvýšil na 13 409

14. 7. 2015

V prvním pololetí letošního roku se počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, zvýšil o 162 na celkových 13 409. Největší zájem byl o USA a Kypr, následují off-shore destinace, které podnikatelům nabízejí relativně vysokou úroveň anonymity. Detailní statistiky za prvních šest měsíců roku 2015 včera zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

V prvním pololetí letošního roku se počet českých společností s majitelem z daňového ráje zvýšil o 162 na celkových 13 409 firem. „Ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 se jedná o 82procetní nárůst. V posledním půl roce jsme sledovali zpomalení trendu odchodů do daňových rájů, nicméně opětovný zájem o vytváření majetkových struktur s využitím destinací považovaných za daňové ráje se mohl zvýšit s oživením tuzemské ekonomiky, kdy se podnikatelům daří a rozjíždějí nové projekty,“ komentuje statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Největší přírůstek za prvních šest měsíců roku 2015 zaznamenaly USA (57 nových) a Kypr (26), následují off-shore destinace, které podnikatelům nabízejí vyšší stupeň anonymity Seychely (37), Belize (22) a Marshallovy ostrovy (22).

autor: (red)

zdroj:www.e-sondy.cz