Počet nemocných chřipkou se prudce zvyšuje

28. 1. 2015

Počet pacientů s chřipkou stoupl za předchozí týden o více než 120 procent a s akutními infekcemi dýchacích cest o 21 procent. Epidemiologové ale zatím mluví jen o postupujících regionálních epidemiích. Nejvíce nemocných je v Praze, na Vysočině, ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Chřipkou trpí zejména školní a předškolní děti, ohroženi jsou také senioři a lidé s chronickými chorobami.

"Ze 119 virologických vyšetření byl ve 45 případech prokázán virus chřipky a v šesti případech jiné respirační viry," uvedla laboratoř na webu Státního zdravotního ústavu.
Také v Evropě je podle epidemiologů vidět postupující epidemická vlna. Oproti šesti státům, které ve druhém kalendářním týdnu vykazovaly plošnou epidemii, počty onemocnění dále stoupaly a plošnou epidemii hlásí úhrnně již 12 států. Stejně jako v Česku převažuje subtyp chřipky A/H3N2.

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu zveřejnilo rady občanům, jak chránit před chřipkou sebe i své okolí. Především při kašlání a kýchání si nemocný má zakrývat nos a ústa kapesníkem určeným pro jednorázové použití a použitý kapesník ihned vyhodit do odpadkového koše. Ruce je nutno si mýt pravidelně vodou a mýdlem. Při příznacích chřipky je nutno kontaktovat lékaře, zůstat doma, nechodit do práce, školy a míst s větší koncentrací lidí. U koho se projeví příznaky chřipky, měl by si udržovat od ostatních odstup alespoň jeden metr, zabrání tak při kýchání přenosu viru. Doporučeno také je neobjímat se, nelíbat a nepodávat si ruce při pozdravu a nedotýkat se očí, nosu či úst špinavýma rukama.

autor: (red)
zdroj: www.e-sondy.cz