Poklady z těšínské truhly nabídnou jarmark, koncerty i dílny pro děti

20. 9. 2017

Až do neděle se milovníci tradic, lidového umění, společných setkání mají na co těšit. Poklady z těšínské truhly opět nabídnou v obou Těšínech bohatý program a samotná truhla se symbolicky otevře v pátek v 19 hodin v KaSS Střelnice.

Polsko-český projekt nabízí řadu zajímavých akcí, od workshopů, výstav, soutěží a aktivit pro děti, až po koncerty lidových kapel a folklórních souborů pod názvem Zagrej mi muzyčko, nevyjímaje tradičního řemesla a kulinářského umění. Velmi oblíbené jsou rukodělné dílny pro děti i dospělé, které budou v letošním roce převládat v polském Těšíně.

Nebude chybět „Workshop na cestách“ neboli poznávací zájezd do Brenné a okolí.

Sobotní večer společně zakončíme na nádvoří Zámku v Cieszynie, kde se sejdou hudebníci lidových muzik i jazzových kapel z našeho regionu, zakoncertují a společně zahrají na jam session.

Tradiční nedělní Těšínský jarmark jako každý rok nabídce výrobky starých řemesel i užitého umění, okořeněné regionálními pokrmy. Setkání lidových tvůrců proběhne na Zámku v Cieszynie a bude obohaceno vystoupením našich lidových souborů a muzik z regionu Těšínského Slezska. Vystoupí Slezanek, Lipka, Nowina, cimbálová muzika Slezan, Bukóń, Torka, dětský soubor Ziemia Cieszyńska. Hlavní program nedělního jarmarku bude doplněn zábavnými aktivitami a rukodělnými workshopy.

Pro nejmenší je připravena soutěžní cesta O-RANGE z Ostravy, která pro děti připravila zajímavá stanoviště: plašení špačků, výlov rybníků, sběr jablíček, včelky do úlu.

Pro kulinářské nadšence a cukráře je připravena Soutěž o těšínský jablečný štrúdl, která má již během let své příznivce a všichni zájemci jsou zváni k prezentaci svého výrobku, který na závěr soutěže všichni návštěvníci mohou společně ochutnat. Účastníci jsou oceněni pěknými upomínkami, vítěz obdrží malovanou truhlu.

truhla-jarmark-5.jpg

truhla-cm-slezan.jpg