Polská Kompania Weglova zavře čtyři doly, horníci na protest spontánně nevyfárali na povrch

9. 1. 2015

Hornická Solidarita se obává, že se situace vymkne kontrole.
Ztrátový polský těžař uhlí Kompania Węglowa, který je největším těžařem uhlí v Evropě a jehož vlastníkem je stát, má projít radikální restrukturalizací a demontáží. Podle vládního záměru se čtyři doly společnosti uzavřou a zbylých devět bude převedeno do zvláštního podniku pod hlavičkou státního obchodníka s uhlím Weglokoks.

Včera ráno informoval odborový předák Górniczej Solidarności (hornické Solidarity) Jarosław Grzesik server www.nettg.pl o tom, že nejméně 170 horníků na dole Brzeszcze nevyfáralo a započalo stávku v podzemí, protesty se rozšiřují. Horníci už protestují na třech šachtách. Včera protestovalo na Dole Brzeszcze už 400 horníků a byl zahájen podobný protest na Dole Bobrek-Centrum, kde horníci po ukončení noční směny nevyfárali.

Podobná situace je na dole Sośnica-Makoszowy. Podle informací hornického portálu nettg.pl zůstalo v podzemí již asi 1300 horníků na protest proti plánu vlády restrukturalizovat důlní společnost Kompania Węglowa, která zaměstnává kolem 49 000 lidí. Novinářům to dnes dopoledne řekl odborový předák Jarosław Grzesik. Na krátké tiskové konferenci v Dole Bobrek-Centrum v Bytomi vyzval zaměstnance všech dolů těžební společnosti, aby společně čelili záměru vlády a to nejlépe tak, že horníci nevyfárají ze směn na povrch.

Došlo k dohodě, že se protesty budou rozšiřovat i příští týden. „Vyzývám zaměstnance i z jiných odvětví mimo těžební průmysl, aby se k nám solidárně připojil, protože nyní je o osud celého regionu,“ řekl Grzesik.
Podle Odborového svazu Hornická Solidarita je nutné revidovat vládní plán. Vláda se musí vrátit zpět k rozhovorům s odbory a zaměstnanci.

Připomeňme, že 7. ledna po zveřejnění vládního programu na likvidaci provozů začaly okamžité spontánní protesty v dolech, které mají být uzavřeny. Demonstrující horníky podporují i další zaměstnanci podzemních a povrchových provozů a zpracovatelských závodů.
Grzesik rovněž zdůraznil, že rozšíření protestů v dolech představuje obrovský logistický problém.

„Potřebujeme přikrývky a potraviny pro horníky, kteří nevyfárali na povrch. V současné době nám pomáhají různé organizace a dokonce i místní obyvatelé. Kolik a jaké pomoci bude potřeba, záleží na tom, jak dlouho budou protest trvat. Atmosféra je nyní velmi vypjatá. Obáváme se, že se situace může vymknout kontrole. Pro tuto chvíli, ji stále můžeme nějakým způsobem ovlivňovat. Obávám se však, že s každou další hodinou protestů to bude obtížnější,“ varuje odborový předák Jaroslaw Grzesik. (Zdroj, www.nettg.pl , kov)

Autor:(kov)

zdroj:www.e-sondy.cz