Polské doly nemají na výplaty

21. 1. 2015

Státní důlní podnik Katowicki Holding Weglowy (KHW) oznámil, že má peníze na provoz jen do dubna. A pokud nebude platit plán, podle něhož se měla původně měnit těžařské firma Kompania Węglowa (KW), tak bude mít existenční problémy i KHW. Podnik ve čtyřech dolech zaměstnává na 18.000 horníků. Napsaly to Hospodářské noviny.

Šéf KHW Zygmunt Lukaszczyk minulý týden představil plán, jak oddlužit firmu tím, že se jeden z dolů, kde je velké množství metanu a špatná kvalita uhlí, předá státní společnosti Spóĺka Restrukturyzacji Kopalń (SRK), která by postupně důl utlumila. Proti tomu jsou ale odboráři. Znamenalo by to totiž ztrátu 2000 pracovních míst.

Do SRK měly také zamířit doly z firmy Kompania Węglowa určené k restrukturalizaci. Některé z nich podle původního plánu měly převzít polostátní energetické firmy. Společnost SRK by podle zákona, který nyní schvaluje polský Senát, měla dostat z rozpočtu tři miliardy zlotých na změny v KW. Po víkendové dohodě s odboráři se ale suma zřejmě zvýší. Zároveň by další státní firma, Weglokoks, měla dostat dotaci, aby mohla nakoupit část dolů KW a vytvořit dceřinou firmu Nowa Kompania Weglowa.

Varšava bude muset ještě nový plán pomoci projednat s Bruselem jako „veřejnou pomoc“. Není ale jisté, zda bude Brusel souhlasit. Jaký bude v této složité situaci osud pomoci pro KHW, není ještě jasné. Je celkem možné, že se podobný scénář jako s Kompanií Weglowou bude za pár týdnů opakovat v Katovicích. To by pro vládu ve volebním roce bylo nanejvýš nepříjemné.

Radikálně se také zhoršuje situace další polostátní důlní firmy, Jastrzebska Spolka Weglowa. U ní zatím hrozí, že nebude mít na vyplacení 14. platu, která je plánovaná na únor.

autor: Jaroslav Průcha

zdroj: http://iuhli.cz/