Přehled ověřených emisí CO2

21. 4. 2015

Každá průmyslová výroba a těžký průmysl má určitý negativní vliv na životní prostředí. Evropská komise zveřejnila 1. dubna pravidelný přehled ověřených emisí oxidu uhličitého (CO2) z bodových zdrojů za rok 2014.

Na prvním místě je polská elektrárna Bełchatów, za níž následuje čtveřice německých elektráren – Neurath, Niederaußem, Jänschwalde a Weisweiler. Za největšími zdroji znečištění v Evropě tedy nejsou podle studie elektrárny a továrny z České republiky .

Česká republika je převážně až v druhé padesátce producentů emisí CO2 z elektráren. Zajímalo nás, kolik peněz firmy dávají na zlepšení životního prostředí. Zeptali jsme se například mluvčí firmy ArcelorMittal Ostrava Barbory Černé, kolik finančních prostředků vkládá firma do projektů, na zlepšení životního prostředí.

Jen od roku 2003 do roku 2012 to bylo na 4 miliardy korun z vlastních prostředků Arcelormittalu. Emise prachu tak byly sníženy o dvě třetiny. Další 3 miliardy získal Arcelormittal od Evropské unie, ty byly použity na 13 různých projektů. Tyto projekty jsou už nad rámec povinností a splňují parametry budoucí evropské legislativy.

Příloha: Přehled ověřených emisí oxidu uhličitého (CO2) z bodových zdrojů za rok 2014.

Výběr pořadí z tabulky:

1. PL Elektrownia Bełchatów
2. DE Kraftwerk Neurath
3. DE Kraftwerk Niederaußem
4. DE Kraftwerk Jänschwalde
5. DE Kraftwerk Weisweiler
6. GB Drax Power Station
7. IT Centrale Termoelectrica di Brindisi sud
8. DE Kraftwerk Lippendorf
9. GR ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
10. DE Kraftwerk Schwarze Pumpe
48. CZ ČEZ, a. s. - Elektrárna Počerady
51. CZ ČEZ, a. s. - Elektrárna Tušimice 2
63. CZ Sokolovská uhelná - Teplárna a PPC
72. CZ Elektrárna Chvaletice
91. CZ ArcelorMittal Ostrava a.s.

(ivz)