Premiér Bohuslav Sobotka podporuje právo odborů na stávku

19. 2. 2015

Včera se odehrál celosvětový Akční den pod heslem „Neberte nám právo na stávku“, který vyhlásila Mezinárodní odborová konfederace (MEOK). V jeho rámci probíhá celosvětová kampaň odborů s požadavkem, aby vlády veřejně podpořily právo odborů na stávku a zasadily se o předložení sporu Mezinárodnímu soudnímu dvoru. Předseda ČMKOS Josef Středula požádal premiéra Bohuslava Sobotku o podporu této akce. Odpověď předsedy vlády B. Sobotky uveřejňujeme v plném znění.

Vážený pane předsedo,
velmi děkuji za Váš podnětný dopis týkající se ochrany práva na stávku.
Právo na stávku je dnes součástí právního řádu nejen České republiky, ale vyspělých demokratických společností obecně. Jako takové má tradici, která se historicky prokázala jako pozitivní — umožnila pracujícím dosahovat lepších pracovních a životních podmínek, čímž přispěla ke spravedlivější a soudržnější společnosti.

Své místo v sociálním dialogu má právo na stávku nepochybně i dnes. Trh práce se vyvíjí a přináší tak nové situace, kdy je obzvláště potřebné chránit zaměstnance a které je nutné řešit kolektivním vyjednáváním. V něm musejí mít obě strany srovnatelnou váhu, jinak se z vyjednávání může stát jednostranný nátlak.

Požadavek odborových organizací na zachování práva na stávku proto považuji nejen za plně oprávněný, ale též za mimořádně důležitý ve vztahu ke zvyšování úrovně života a kvality demokracie, v České republice jako kdekoliv jinde ve světě.
Vážený pane předsedo, vítám aktivitu ČMKOS i dělnické skupiny Mezinárodni organizace a podporuji požadavek na právo na stávku i na půdě Mezinárodní organizace práce. Pokud mi to povinnosti dovolí, rád vaši akci dne 18. února 2015 osobně podpořím.
S pozdravem,

Mgr. Bohuslav Sobotka
předseda vlády České republiky

img_1592.jpg