Premiér Sobotka: Podporuji požadavky odborů na spravedlivý růst mezd

18. 9. 2015

Vláda zvyšuje minimální mzdu i platy státních zaměstnanců
Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) podporuje požadavky zástupců odborů, kteří vyzvali na své manifestační akci k spravedlivému růstu mezd v kolektivních smlouvách v roce 2016.
„Prioritou vlády je, aby šla Česká republika intenzivněji cestou znalostní ekonomiky a aby se u nás produkovaly výrobky a služby s vysokou přidanou hodnotou. Politika levné práce k tomuto cíli těžko povede. Naše ekonomika konečně velmi slušně roste a majitelé firem by se o zvýšené zisky měli rozdělit formou vyšších mezd i se svými zaměstnanci.

Požadavek odborů podporuji a naše vláda jde i příkladem a zvyšujeme jak minimální mzdu, tak platy zaměstnanců veřejného sektoru. Od 1. listopadu zvýší vláda tarifní platy o 3 % zaměstnancům, kteří jsou placeni ze státního rozpočtu, tedy například učitelům, vojákům, policistům, hasičům či zaměstnancům daňových či finančních úřadů. Platy se zvýší i zdravotníkům, a to od 1. ledna 2016.
Je potřeba si uvědomit, že v době recese mzdy často stagnovaly nebo dokonce klesaly,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka

autor:(mar)

zdroj:www.e-sondy.cz