Premiér Sobotka a primátor Hanzel: do Karviné přivedeme novou práci

9. 9. 2014

Udržení stávajících pracovních míst především v OKD a rychlé vytvoření podmínek pro investory a nové pracovní možnosti pro Karviňáky. Bezpečnost a sociální neduhy spojené se zneužíváním dávek. Existenční problémy univerzity. To byla témata, která v pondělí řešil premiér Bohuslav Sobotka s primátorem města Tomášem Hanzlem a senátorem Radkem Sušilem (všichni ČSSD).

Premiér Sobotka ujistil při své pondělní návštěvě Karviné primátora města Hanzla, že vládní prioritou je dodržet plánovaný harmonogram výstavby průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné, kterou má stát financovat a kterou připravuje město spolu s krajem na příchod nových investorů. Firmy tam by mohly zaměstnat od dvou do pěti tisíc lidí v jiném než těžebním průmyslu, což je pro město zásadní. „Postaráme se o to, aby zóna byla do dvou let připravená pro příchod zaměstnavatelů,“ zdůraznil premiér s tím, že stát a ministerstvo zahraničí také už reálně vyjednává nejen o firmách pro karvinskou zónu, ale i pro další zóny v kraji. „Karviná a Karvinsko ale jsou naší prioritou, protože tady je nezbytné rychle nabídnout lidem práci jinde než v těžbě, kterou OKD nepochybně postupně ještě více utlumí,“ řekl premiér Sobotka.

„Tato vláda je vůbec první, která se zajímá nejen řádně o to, aby naši lidé měli více dobré práce, ale řeší konečně taky sociální problémy, ubytovny a parazitování na sociálních dávkách. Nové zákony by měly platit už od ledna 2015 a konečně i nám pomohou výrazně omezit byznys s chodbou, ubytovnami a programové zneužívání dávek lidmi, kteří nikdy nepracovali a jen parazitují na systému,“ přiblížil další okruh jednání primátor Karviné Hanzel. Podfinancování malých veřejných vysokých škol – to bylo další téma. Karvinská fakulta Slezské univerzity už musela kvůli nedostatku peněz od státu výrazně omezit počet kateder, dokonce letos propouštěla i akademické pracovníky.

„V Karviné je nezbytné zachovat možnost studia i na vysoké škole, město musí zůstat městem univerzitním a lázeňským. Nové pracovní možnosti, zásadní řešení sociálních problémů, větší bezpečnost pro všechny občany a dobré vzdělání dostupné všem. To jsou věci, které zajímají každého a které spolu se státem či sami řešíme,“ uzavřel primátor Hanzel.

autor: Šárka Swiderová

zdroj:www.karvina.cz