Prezident republiky zahájil návštěvu Moravskoslezského kraje

11. 11. 2014

Třídenní cestu po Moravskoslezském kraji zahájil včera prezident Miloš Zeman návštěvou krajského úřadu v Ostravě. Přivítal ho moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Prezident se tu setkal se zaměstnanci úřadu, krajskými zastupiteli, poslanci a senátory zvolenými za Moravskoslezský kraj.

Hejtman Miroslav Novák je hostitelem hlavy státu v regionu a bude prezidenta doprovázet po celé tři dny. Prezident Miloš Zeman diskutoval s vedením krajského úřadu, s krajskými zastupiteli, poslanci a senátory zvolenými za Moravskoslezský kraj. Přinášíme projev prezidenta při setkání se členy rady a zastupitelstva.

Projev prezidenta republiky při setkání se členy rady a zastupitelstva Moravskoslezského kraje

Vážený pane hejtmane, členové zastupitelstva a další hosté,

jsem rád, že jsem opět po roce v Moravskoslezském kraji a že budu moci navštívit i ta města a obce, které jsem minulý rok vzhledem k velikosti Vašeho kraje, vynechal.

Víte dobře, že přijíždím v poněkud radostnější náladě než před rokem, protože v naší zemi dochází k ekonomickému oživění. Možná, že jste zaznamenali i dnešní zprávu o poklesu nezaměstnanosti, byť jenom o dvě desetiny procenta. Stále nám ovšem zbývá více než půl milionu nezaměstnaných v celé republice a bohužel právě Moravskoslezský kraj společně s Ústeckým krajem jsou kraji nejpostiženějšími.

Nestačí samozřejmě o tom jenom mluvit, je zapotřebí něco konkrétního dělat, aby se nezaměstnanost dále snižovala. Upřímně řečeno já čtu některé programy tzv. aktivní politiky zaměstnanosti a usmívám se nad nimi. Říkám si ano, rekvalifikace je velmi užitečná věc, ale pak ten rekvalifikovaný musí najít pracovní místo, a když ho nenajde, tak je rekvalifikace víceméně zbytečná. Proto se mi zdá jako nejpřirozenější cesta hledat rozšiřování počtu pracovních míst jak domácími, tak zahraničními investicemi. Jak rozšiřování dosavadních podniků ať už domácích nebo zahraničních, tak novými zahraničními akvizicemi, jako v nedávné době byla třeba automobilka Hyundai a některé další.

A teď se dostávám k jádru věci. Co proto může udělat reálně prezident, co proto může udělat premiér nebo ministři. Tak prezident může jednak vyznamenávat, což je ovšem hodně málo, ale i to je symbolická podpora a Vy víte, že minulý rok jsem vyznamenal Jana Světlíka z Vítkovic, protože jeho podnik, a tady je důkaz, že i domácí podnikatelé mohou být úspěšní, prosperuje a máme zájem mu pomáhat i touto symbolickou formou, kterou samozřejmě nechci přeceňovat.

Ale pan hejtman se zmínil o zahraničních misích a tady bych řekl, že tady je jádro pudla. My potřebujeme podporovat český export a my také potřebujeme podporovat zahraniční investice u nás. Já jsem nedávno jednal s jihokorejskou firmou Nexen, která dlouho váhala, jestli má svůj podnik umísti v Polsku nebo v České republice. Tady bych citovat svého přítele Jiřího Ciencialu, který u toho jednání byl a říkal: „No, já jsem Polák, ale chci, aby ten Váš podnik byl v České republice“, takže, jak vidíte, nacionalizmus byl potlačen díky státní příslušnosti. Naštěstí se to k nám opravdu dostalo, dostalo se to do Žatce do Trianglu, a jak víte Ústecko je druhý, možná dokonce první nejpostiženější kraj s více než deseti procentní nezaměstnaností, ale nebudu prozrazovat žádná tajemství, když řeknu, že se intenzivně jedná o dalších jihokorejských investicích a já si vážím toho, že vláda nedávno přijala usnesení, podle kterého ty dva jmenované kraje budou podporovány z hlediska investičních pobídek.

Závěr bych zakončil stručnou informací o své návštěvě v Číně. Byly tam uzavřeny dohody, o kterých podrobně referuje jednak Svaz průmyslu a dopravy a jednak Hospodářská komora. K našemu překvapení se tyto informace neobjevily v českých médiích, protože, jak víte, česká média úspěchy nezajímají, musíte spadnout ze střechy, aby o Vás psali. Když střechu opravíte, tak o Vás nepíšou. A domnívám se oprávněně, že pro Moravskoslezský kraj tato cesta může mít značný význam i z hlediska čínských investic v tomto kraji, protože Čína, jak víte, je země se sedmi procentním hospodářským růstem. Tvrdí se, že v roce 2020 bude největší světovou ekonomikou z hlediska celkového objemu HDP. Už dnes je druhá, předstihlo ji Polsko, a když Angela Merkelová osmkrát navštíví Čínu, aby jednak pomohla německým exportérům a jednak získala čínské investice v Německu, tak český prezident, vzdor kritice různých pražských kaváren, musí dělat totéž, protože v opačném případě by všechny tyto příležitosti získali jiní a my bychom ostrouhali a Číňany bychom jako ostrůvek, který neumí dělat ekonomickou diplomacii a neumí pro své podnikatele zajišťovat nový odbyt, nové investice a samozřejmě i nové pracovní příležitosti.

Takže, abych to shrnul. Neříkám, to nejsou žádné problémy, naopak, je jich hodně, ale doufám, pane hejtmane, že až přijedu za rok, tak že už budu moci říci i pozitivní zprávu o tom, která čínská firma se objeví v Moravskoslezském kraji. Připomínám, že byly podepsány dohody, které pro tyto akvizice nebo investice představují úvěrový rámec v hodnotě dvě stě miliard korun. A co jsem četl u našich ekonomů? Naši ekonomové, vzdělaní a moudří na to napsali, že tak velký objem prostředků nemůže Česká republika absorbovat. Takže kdybyste nepřivezli nic, tak jste se dopustili neúspěchu, když je zde úvěrový rámec dvou set miliard korun, tak to nemůžeme absorbovat. Ostatně jeden novinář správně napsal. Kdyby Zeman přivezl z Číny zlatý pokad, tak na prvních stránkách novin vyjde článek o tom, že má ošoupané boty.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Ostrava, 10. listopadu 2014

Prezident dále navštívil město Havířov, kde se setkal mimi jiné s novým vedením města. Nasledující video (denik.cz) přináší pohled na návštěvu prezidenta v Havířově.

Prezident ČR Miloš Zeman v Havířově (denik.cz)

zdroj: http://www.hrad.cz/

video zdroj : https://www.youtube.com (kanál denik.cz)

video umístěno v souladu s podmínkami https://www.youtube.com