Prezident Zeman podpořil prolomení limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech

27. 10. 2013

Prolomení limitů těžby hnědého uhlí v Ústeckém kraji podpořil prezident Miloš Zeman. "Prezident nemá být mlčící sfinga," řekl. Bez prolomení limitů by podle něj mohlo přijít o práci až 8500 lidí na Mostecku. Pokud by se limity těžby uhlí posunuly, byla by podle něj Česká republika podstatně méně závislá na zahraničních energetických zdrojích, napsal server iDNES.cz.

"Vyslechl jsem jak názory majitelů těžebních společností, tak zástupců odborů. A samozřejmě jsem se seznámil s názory vedení Ústeckého kraje. Největším problémem Ústeckého kraje je nadprůměrně vysoká míra nezaměstnanosti, největší ve všech krajích České republiky. S touto nezaměstnaností je třeba bojovat a přijímat i opatření, která jsou v očích některých nepopulární," řekl prezident Zeman při návštěvě v Ústeckém kraji.

Pokud by až 8500 lidí na Mostecku přišlo o práci kvůli tomu, že by se neměnila hranice, za terou nesmí těžaři jít, byla by to podle Zemana téměř tragédie. "Nezaměstnanost není jen problémem ekonomickým, ale i problémem sociálním a psychologickým," řekl prezident na mimořádné tiskové konferenci na mosteckém dostihovém závodišti, které se nachází na místě rekultivovaném po předchozí těžbě.

"Domnívám se, že jsem byl dostatečně informován o kvalitě uhlí, které se dnes nachází například pod obcemi Horní Jiřetín a dalšími," prohlásil Zeman a odkázal na to, že rozšíření těžby pomůže energetické nezávislosti země.

Třetím argumentem pro posun hranice těžby hnědého uhlí je podle Zemana to, že se těžaři na odkupu pozemků stejně musí domluvit s jejich vlastníky a nabídnout takové podmínky, které budou pro vlastníky nemovitostí v dotčené oblasti výhodné.

"Změnou horního zákona došlo k tomu, že nelze nikoho nedobrovolně vyvlastnit," připomněl prezident. Podle něj budou v této věci před volbami některé strany spíš lavírovat, ale on dává přednost jasnému slovu. "Jak říká Bible, vaše řeč budiž ano-ano, nikoli-nikoli, což pak nad to jest, od zlého jest," řekl Zeman.

Odpůrcem rozšíření limitů těžby jsou zelení, TOP 09 a hnutí ANO. Jasně pro prolomení limitů jsou komunisté a prezidentská strana SPOZ i Svobodní. Nejasný je postoj ČSSD, kde má vliv jak těžařská lobby, tak lidé s více ekologickým smýšlením. Definitivní stanovisko nemají ani ODS a lidovci.

Předseda dozorčí rady Severní energetické Jan Dienstl letos v dubnu řekl, že prolomení limitů pro hnědouhelný lom ČSA na Mostecku by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let. Na lomu by bylo podle něj možné zaměstnávat na 3000 lidí, dalších 5000 pracovních míst by fungovalo v návazných provozech. Bez prolomení limitů se těžba zastaví v roce 2022

(red)

zdroj: www.cmkos.cz