Pro využívání domácích zdrojů, hlavně uhlí, je 61 % lidí

5. 2. 2015

Z nejnovějšího průzkumu agentury STEM vyplynulo, že 47 procent lidí si myslí, že by Česko mělo maximálně využívat své známé a dostupné zásoby hnědého uhlí. Pětina se přiklání k tomu, aby se hledaly jeho nové zdroje. Naopak 17 procent občanů je pro co nejrychlejší útlum těžby hnědého uhlí. Dalších 17 procent nedokázalo na otázku, co dělat se zásobami hnědého uhlí v Česku, odpovědět.

Otázka těžby hnědého uhlí je nyní aktuální, neboť ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) chce vládě navrhnout variantu, která by posunula limity těžby na dole Československé armády, což by znamenalo zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně na Mostecku. Těžaři, horníci i odbory ale chtějí úplné prolomení těžebních limitů. Ministerstvo průmyslu zpracovalo pro novou surovinovou politiku státu celkem čtyři možnosti, jak s limity naložit.

Při srovnání s jadernou energetikou ale veřejnost podle STEM nepovažuje uhelnou energetiku za tak důležitou. Podle 79 procent lidí jsou pro Česko v nejbližších deseti letech důležité jaderné elektrárny. Názor na energii získanou z uhelných elektráren není tak jednoznačný, důležitost do budoucna jí přisuzuje 54 procent dotázaných.

Z hlediska původu energetických zdrojů se lidé kloní k tomu, aby Česko využívalo tuzemské zdroje, než aby rozšiřovalo dovoz plynu a jaderného paliva ze zahraničí. Pro využívání domácích zdrojů, hlavně uhlí, je 61 procent dotázaných, podle 39 procent by Česko mělo naopak rozšiřovat dovoz plynu a jaderného paliva z ciziny.

autro: (red)

zdroj:www.e-sondy.cz