Program Nová šichta běží už více než půl roku

6. 5. 2015

Program Nová šichta běží už více než půl roku a tak jsme jeho zástupcům položili několik otázek.

1. Jakým způsobem spolupracujete s Úřadem práce?

Spolupráce s Úřadem práce probíhá na bázi osobních kontaktů s pracovníky odborů zaměstnanosti či vzdělávání. Snažíme se být maximálně informovány o službách, které pracovníci úřadu poskytují, a informujeme o nich odcházející zaměstnance. Úřad práce je první adresa, na kterou by každý propuštěný měl zamířit. Ať již z důvodu registrace k nezaměstnanosti, žádosti o podporu v nezaměstnanosti, zjištění pracovních nabídek či získání potřebné rekvalifikace. Úřad práce využívá prostředků Evropského sociálního fondu a tendruje školení a rekvalifikace potřebné pro rozvoj regionu. Pokud si zájemce z nabídky úřadu nevybere, má možnost požádat o tzv. zvolenou rekvalifikaci dle vlastního výběru.

2. S kolika pobočkami spolupracujete?

S Úřadem práce MSK v Ostravě a kontaktními pracovišti v Karviné, Frýdku-Místku a Novém Jičíně.

3. Myslíte, že program OKD Nová šichta má nějaký význam?

Bezpochyby. Propuštění z práce může být pro člověka velmi stresující. Rozhovor s psychologem, pomoc při zorientování se na trhu práce či s přípravou na přijímací rozhovory jsou pro propouštěné, kteří pracují u jednoho zaměstnavatele desítky let, výraznou pomocí.

4. Kolika lidem už tento program pomohl najít nové místo?

V programu máme přihlášeno k dnešnímu dni 75 klientů, přičemž sedmnáct z nich si našlo zaměstnání prostřednictvím Nové šichty.

5. Podařilo se Vám získat důvěru lidí?

Věříme, že ano. Postupně se na nás obrací více a více lidí. Řada z nich zůstává v kontaktu i po ukončení tzv. zakázky, tj. získání práce klientem, poskytnutí poradenství apod., a obracejí se na nás s dalšími dotazy. Domníváme se, že se nám daří budovat dobrý vztah propouštěných osob k OKD, potažmo Nadaci OKD.

6. Jak velkou podporu máte ze strany OKD?

Vedení společnosti plně podporuje cíle programu Nová šichta a poskytuje pro to administrativní a technické zázemí. Manažeři jsou rovněž nápomocni při zprostředkování kontaktů a propagace programu v jiných firmách.

logo-hp.png

CO JE NOVÁ ŠICHTA?

Program pro odcházející zaměstnance OKD, který nabízí pomocnou ruku při hledání nového profesního uplatnění.

(ivz)