Projev prezidenta Zemana na tiskové konferenci 24.9. 2013

25. 9. 2013

Dámy a pánové,

chápu tuto schůzku jako první krok při řešení společného problému. Předpokládám, že příští týden budu v Moravskoslezském kraji, kde se mimo jiné setkám i s hornickými odboráři. Nicméně na základě prostudování všech dostupných a dokonce i nedostupných materiálů, jsem na této poradě zaujal stanovisko, které bych Vám rád sdělil.

Vycházím z toho, že je sice hezké, když podpoříme požadavek, který je vyjádřen ve vládní alternativě číslo pět, to znamená prodloužit útlumovou těžbu na dolu Paskov do roku 2016, ale současně také musíme říci, kde na to vezmeme peníze. Bez této věty je jakákoli deklarace pouze prázdnou floskulí.

Vyšel jsem z toho, že společnost New World Resources, která je stoprocentním vlastníkem OKD, za prvé zaznamenala výrazný pohyb cen akcií na burze a ceny akcií této společnosti klesly na pět procent, opakuji pět procent, původní hodnoty, což nesvědčí o řádném hospodaření. Dále jsem vycházel z toho, že tato společnost si poměrně nedávno vyplatila dividendu ve výši 6 miliard korun, kterou za jinak normálních okolností mohla věnovat na rozšíření svého rezervního fondu. Vím, že tato společnost má dluhopisy v celkové výši 18 miliard korun a všechna tato fakta nesvědčí o jejím řádném hospodaření. Zatímco ve stejném regionu jsou podniky, které hospodaří velmi dobře, například Vítkovice a podobně.

Nicméně, a to je jádro mého sdělení, v roce 2004 tato společnost jako jakýsi nádavek k doprivatizaci OKD převzala přibližně čtyřicet tisíc bytů. Podle informací, které jsem dostal, byly tyto byty prodány za jednu desetinu tržní ceny a stát při této transakci zastupovala tatáž advokátní kancelář, která současně pracovala pro pana Bakalu. Je-li tomu tak, tak se domnívám, že došlo k porušení minimálně dvou bodů. První, který se týká smlouvy z roku 2004, kdy se tato společnost zavazuje k sociálně a ekologicky šetrnému útlumu, což minimálně v té sociální oblasti dolu Paskov neplatí. A za druhé, že existoval veřejný příslib pana Bakaly o odprodeji zhruba čtyřiceti tisíc podnikových bytů a že tento veřejný příslib nebyl splněn.

Společnost OKD byty hospodaří s ročním ziskem 1,2 miliardy korun. Navrhl jsem proto při dnešním jednáním, aby společnost, která získala poněkud podivným způsobem tento bytový fond, postoupila tento bytový fond například Moravskoslezskému kraji a aby z výnosů tohoto bytového fondu byl do roku 2016 financován onen zmíněný útlumový program.

Současně jsem se s radostí seznámil s rozhodnutím vlády podniknout v nejbližší době, včetně zahraniční návštěvy ministra průmyslu a obchodu pana Cienciali, kroky k získání strategického investora, který by podnikal v Moravskoslezském regionu a jehož sortiment by byl takový, že by umožnil snadnou rekvalifikaci propuštěných horníků.

Jsem samozřejmě ochoten v těchto jednáních pokračovat, setkat se na jejich žádost jak s panem Bakalou, tak s panem Mittalem. Na druhé straně se domnívám, že by museli předložit naprosto konkrétní plány. V případě Evrazu a Mittalu se jedná o případnou fúzi těchto podniků, protože jsou kombinátně spojeny. Pouhá zdvořilostní setkání by už nebyla na místě, protože zdvořilost, jak dobře víte, není mojí nejsilnější stránkou.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Pražský hrad, 24. září 2013

zeman_rusnok.jpg