Průmysl stále v dobré kondici

7. 12. 2015

Průmyslová produkce v říjnu meziročně vzrostla reálně o 3,8 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 6,4 %. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 1,5 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 6,5 %.

Průmyslová produkce v říjnu 2015 meziročně reálně vzrostla o 3,8 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 6,4 %. Říjen 2015 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o 1 pracovní den méně. Po očištění od sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o 1,5 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3,3 procentního bodu, růst o 19,0 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +0,7 p.b., růst o 10,7 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,5 p.b., růst o 7,7 %).

Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -1,6 p.b., pokles o 12,6 %), výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek -0,7 p.b., pokles o 21,0 %) a tisk a rozmnožování nahraných nosičů (příspěvek -0,1 p.b., pokles o 7,4 %).

Autor,zdroj: www.czso.cz