Průmysl vzkvétá, vznikají i nové firmy

3. 11. 2015

Již dva roky zaznamenáváme meziroční růsty průmyslové produkce. Průmysl se vloni podílel na tvorbě hrubé přidané hodnoty 32,4 procenta s celkovou zaměstnaností 1,5 miliónu osob.

Českému průmyslu se daří. Je to známkou toho, že ekonomická krize je skutečně za námi a naší ekonomice se blýská na dobré časy. Za první pololetí letošního roku tak tuzemská ekonomika vzrostla o 4,2 procenta. Daří se i průmyslové produkci. Na růstu ekonomiky se ovšem podílejí i nové firmy, kterých přibývá nadprůměrným tempem.

V roce 2014 v České republice vzniklo 24 870 nových firem, nejvíce od předkrizového roku 2007a za první půlrok letošního roku to bylo dokonce 13 486, což je o 7,4 procenta více než loni. Celkový počet společností v Česku tak přesáhl 421 500 a meziročně se zvýšil o pět procent. Výrazný růst zájmu o zakládání nových firem souvisí s očekáváním optimistického vývoje tuzemské ekonomiky a chutí podnikatelů investovat do nových projektů. Průmyslovým podnikům také ve srovnání s loňskem přibylo více nových zakázek. "Více je jich hlavně ze zahraničí,“ uvedla Veronika Doležalová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ s tím, že k růstu produkce i zakázek tradičně nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Podle předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové je ale faktorů ovlivňujících dobrý výsledek ekonomiky více. „Zlepšuje se situace na trhu práce, klesá míra nezaměstnanosti a rostou mzdy. Posílila i investiční aktivita. Přetrvávají pozitivní očekávání na straně domácností a firem. A ve prospěch růstu ekonomiky působil také výsledek zahraničního obchodu, poprvé po dvou čtvrtletích,“ shrnuje Ritschelová.

zdroj: www.e-sondy.cz, (vbo)