Reakce hejtmana kraje Miroslava Nováka na tiskovou zprávu Českomoravské konfederace odborových svazů

6. 6. 2014

Českomoravská konfederace odborových svazů rozeslala 4. června tiskovou zprávu „Moravskoslezský kraj potřebuje funkční tripartitu.“ V ní obsažené reakce paní Regelové i pana Středuly jsou velmi překvapivé a více než problematická, neboť právě tato Tripartita poukázala dříve než vláda ČR a dříve než odborové struktury jako první na vážný problém, který se rodil ve společnosti OKD.

Stejně tak se dokázala zasadit o novelu zákona o obnovitelných zdrojích (zastropování poplatků) tak, aby naši producenti – zároveň klíčoví zaměstnavatelé - nebyli dlouhodobě znevýhodněni vůči zahraniční konkurenci. Hmatatelným výsledkem je také fakt, že po celou dobu práce byli vždy zaměstnavatelé, zaměstnanci i veřejná správa „na jedné lodi“ a ve shodě s jediným cílem – obnovit sílu ekonomiky regionu a spolu s ní tak vytvářet předpoklady pro růst zaměstnanosti. Ostatně paní Regelová zastupuje odboráře v tomto orgánu a budu velice rád, pokud uslyším její podnětné návrhy nebo připomínky v konkrétní rovině přímo na jednání nebo v pracovních skupinách koordinovaných vládním zmocněncem. Stejně tak jsou dveře kdykoli otevřené panu Středulovi, aby se seznámil s prací naší Tripartity na místě osobně.

Pana Středulu jsem již kontaktoval telefonicky a dozvěděl se, že mu byly poskytnuty naprosto zavádějící informace, mimo jiné například tvrzení, že odboráře neinformujeme o slučování nemocnic. Toto tvrzení je naprosto zcestné a kategoricky ho odmítám. K žádnému slučování krajských nemocnic nedochází. Jen pro upřesnění uvádím, že v dubnu 2013 rozhodla rada kraje změnit řízení šesti krajských nemocnic – tato zdravotnická zařízení již rok fungují úspěšně v personálních uniích, to znamená, že dvě nemocnice se samostatnými identifikačními čísly jsou manažersky řízeny jedním ředitelem.

Společně jsou tak v personálních uniích nemocnice v Opavě a v Krnově, nemocnice Karviná-Ráj a nemocnice Havířov a nemocnice ve Frýdku-Místku s nemocnicí Třinec. Po roce fungování takto nastaveného řízení můžeme hodnotit pozitivně přínosy tohoto opatření. Dochází k centralizování správních činností, vytvářejí se jednotné směry řízení v oblasti nákupů, služeb a nastavení optimálních procesů v oblastech správních činností, investičních potřeb a sdílených činností. Zřídit personální unie byl správný krok, dokazuje to mimo jiné fakt, že i v obtížné ekonomické situaci a za více než stopadesátimilionového propadu příjmů od zdravotních pojišťoven se krajským nemocnicím podařilo nepřekročit míru nákladů roku 2012, naopak došlo k jejich snížení. O všech těchto krocích byla a je veřejnost pravidelně informována.

zdroj:verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz