Rok 2018 a hornické důchody

30. 3. 2015

Podle poslední zprávy z Ministerstva práce a sociálních věcí proběhlo v Praze před dvěma týdny jednání, na jehož základě všechny Okresní správy sociálního zabezpečení od České správy sociálního zabezpečení v Praze dostanou v nejbližší době závazný pokyn k výkladu a použití „časové hranice roku 2018“ ve věcech hornických důchodů.

Časová hranice „31.12.2018“, stanovená § 74 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, se výhradně týká možnosti uplatnění nároků na snížení věkové hranice pro vznik nároku na starobní důchod podle předpisů platných před 1. lednem 1996 po odpracování stanovené doby zaměstnání v I. pracovní kategorii a věcně ani časově vůbec nesouvisí s nároky z nařízení vlády č. 363/2009 Sb., o stanovení důchodového věku a přepočtu starobních důchodů některých horníků, kteří začali vykonávat své zaměstnání před rokem 1993.

Podle dohody MPSV a OS PHGN bude při nejbližší novele důchodového zákona uvedené časové omezení zrušeno.

autor: Těšík Antonín, JUDr.

článek vyšel v časopisu Zdař bůh č.6/2015