Rozhovor předsedy SHO Jaromíra Pytlíka pro denik.cz

9. 7. 2014

Ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák řekl, že prodej OKD není na pořadu dne. Šéf hornických odborů Jaromír Pytlík je přesvědčen, že stát by měl situaci okolo OKD pohlídat a popřípadě zasáhnout. Rozhovor Tomáše Januszka s předsedou hornických odborů Jaromírem Pytlíkem pro denik.cz.

Co říkáte zprávám o pokračující konsolidaci NWR?

Neříkám nic. Musíme počkat, jak dopadnou jednání s věřiteli, které mají skončit nejpozději na konci září.

A neděsí vás zprávy o možném prodeji OKD?

Děsí, neděsí. Jedna věc je oddlužení NWR, druhá život OKD po případném prodeji. Ty zprávy nás mohou děsit, ale musíme dělat vše proto, aby v případě, že by OKD získal nový majitel, mohla firma žít i bez mateřské společnosti NWR. Kdyby totiž OKD padlo, proměnilo by se Ostravsko a Karvinsko v jakýsi moravský Bronx.

Jen na Karvinsku je v evidenci úřadu práce 23 tisíc lidí, v rámci celého Ostravska je nezaměstnaných přes 80 tisíc. Ukončení činnosti OKD by byla pro tento region nepředstavitelná katastrofa.

Je podle vás nějaká šance zabránit růstu nezaměstnaných horníků i v případě, že by OKD nadále fungovalo?

Pracujeme na tom. Snažíme se nechat zapracovat do nově vznikajícího zákona paragrafy, které by umožňovaly horníkům odchod do důchodu o pět let dříve, než jim to předepisují stávající pravidla. Aby i v případě předčasného odchodu měli horníci řádný a nekrácený důchod.

To by umožnilo odchod do důchodu stovkám horníků a eliminovaly by se tím počty nezaměstnaných v případě eventuálního propouštění v dolech.

Překvapilo vás pondělní prohlášení ministra průmyslu Jana Mládka o tom, že by stát v případě, že by OKD bylo na prodej, reálně zvažoval odkoupení této firmy?

Musím přiznat, že mě to mile překvapilo. Pro mě je to signál toho, že se stát k problematice sociální situace na Ostravsku nestaví zády jako v minulosti.

Dovedete si představit, že by stát skutečně koupil OKD?

Dovedu si představit cokoli. Jen bych nechtěl, aby případným novým vlastníkem OKD byla nějaká finanční skupina, jejíž vlastníci by dostali OKD třeba jen proto, že na ně při rozdělování majetku mateřské firmy NWR zbylo.

S ohledem na to, co jsem řekl o možné zvýšené nezaměstnanosti v případě, že by OKD skončilo, si myslím, že by stát měl být jakýmsi garantem toho, že se OKD nepoloží. Případně firmu opravdu koupit a nějakým způsobem provozovat.

dsc_0770.jpg

Ing. Jaromír Pytlík na sněmu SHO (ilustrační foto)

autor: Tomáš Januszek

zdroj:www.denik.cz