Rozpočet ČR má přebytek 75,6 miliardy korun

2. 8. 2016

Jde o nejlepší výsledek od roku 1993
Rozpočet České republiky má rekordní přebytek. K poslednímu červenci dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 762,4 miliard korun, celkové výdaje 686,8 miliard a přebytek hospodaření tak byl 75,6 miliard korun. Oproti loňskému roku, kdy byl přebytek 25,7 miliard korun, jde tak o výrazné zlepšení. Významný je především vzestup celostátních daňových příjmů o 8,2 procenta.

Vykázaný přebytek rozpočtu tak představuje, stejně jako na konci března, dubna, května a června, nejlepší výsledek hospodaření státního rozpočtu od roku 1993.

Inkaso DPH ve výši 139,1 miliardy korun bylo meziročně vyšší o 3,8 miliardy, tedy o 2,8 procenta. Celkové výdaje státního rozpočtu ve výši 686,8 byly ke konci měsíce o 19 miliard, tedy o 2,7 procenta pod úrovní stejného období minulého roku.

Nejvíc peněz jde z rozpočtu na sociální dávky. Ke konci července na nich stát vyplatil 294,8 miliardy, což je o 5,7 miliardy víc než před rokem. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 4,7 miliardy. V nárůstu se výrazně projevil únorový jednorázový příspěvek k důchodům ve výši 1200 Kč, což představovalo v absolutní výši zhruba 3,5 miliardy korun.

Poslední čísla naznačují, že by rozpočet mohl nakonec skončit se schodkem nižším než 35 miliard korun.

autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz