Schodek státního rozpočtu skončil na 63 miliardách

6. 1. 2016

O 37 miliard lepší než se plánovalo
Nejlepší výsledek hospodaření od roku 2008 zřetelně dokumentuje oživení české ekonomiky a dokládá, že se podařilo překonat dlouhodobou stagnaci české ekonomiky a uvolnit bariéry jejího růstu. Sto miliard – takový byl schodek, se kterým počítal schválený rozpočet na rok 2015. Výsledek ale předčil všechna očekávání.

V minulém roce ale rostla česká ekonomika více než čtyřprocentním tempem a podle ministerstva financí se rovněž podařilo zvýšit daňové příjmy. To všechno ovlivnilo i výši schodku, který se závěrem roku 2015 skončil na 62,8 miliardách.

V meziročním srovnání je deficit státního rozpočtu nižší o 15 miliard – loni byl schodek 77,8 miliard. Pro letošní rok ministerstvo financí naplánovalo schodek 70 miliard korun. Podle některých analyt ekonomika totiž poroste více než dvouprocentním tempem i letos, a schodek by tak podle nich mohl být nižší.

V roce 2017 by měl ale klesnout na 60 miliard korun a v roce 2018 jej rezort plánuje na 50 miliard korun. Tyto údaje vyplývají ze schváleného střednědobého výhledu rozpočtu a ministerstvo financí je může změnit.

autor: (red)

zdroj: www.e-esondy.cz