Šedá ekonomika v ČR tvoří přes 15 procent HDP, státu unikají miliardy

4. 2. 2015

Česko nemá pod kontrolou skrytou ekonomickou aktivitu, zahrnující například práci na černo, v objemu 600 miliard korun. Představuje to 15,4 procenta výkonu celého hospodářství. V Evropské unii je však průměr ještě vyšší. Vyplývá to ze studie společností A. T. Kearney a VISA. Průměrný objem šedé ekonomiky v sedmadvaceti zemích EU je 18,5 procenta. Ve východní Evropě je průměr ještě vyšší - 24,4 procenta.

Studie, na které se podílela kartová společnost VISA, ukázala na vztah šedé ekonomiky a elektronických plateb. Při nárůstu elektronických plateb o deset procent na obyvatele by se prý za čtyři roky mohl podíl státem nekontrolované ekonomiky snížit o 4 až 6 procent. Konkrétně v České republice by častější využívání elektronických transakcí mohlo ušetřit 40 miliard.

V Česku se podíl šedé ekonomiky od roku 2009 snížil o téměř dvě procenta. ČR je na tom nyní po Slovensku nejlépe ze zemí východní Evropy.
Stínová ekonomika zahrnuje především práci na černo až ze dvou třetin, při které unikají státu daňové příjmy. Další část plyne z takzvaného přehodnocování, k němuž dochází při hotovostních platbách například u malých obchodů, barů, taxislužeb, kdy dojde k nahlášení jen části příjmu.
„Šedá ekonomika je masovým fenoménem, který spočívá v práci na černo a nehlášení příjmů. Ekonomické podmínky a vládní úsilí měly za následek postupný pokles od roku 2011,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Visa Europe pro Českou a Slovenskou republiku Marcel Gajdoš.

Mezi sektory české ekonomiky s nejvyšším podílem stínových aktivit patří výroba, velkoobchod a maloobchod, stavebnictví a doprava, skladování a komunikace. Tuzemskou šedou zónu podle zprávy pohání několik věcí. Například vysoké pojistné odvody zaměstnavatelů, veřejné služby, které neodpovídají výši zdanění nebo zvyk platit hotově a bez faktury (například stavebním dělníkům

autor: (red)
zdroj:www.e-sondy.cz