Setkání hornických měst a obcí ČR hostil Český Krumlov

2. 10. 2014

18. setkání hornických měst a obcí ČR se uskutečnilo od 26. do 28. září v Českém Krumlově.

Setkání začalo ve 20 hodin slavnostním zahájením v zahradách pivovaru Eggenberg, kde pak také probíhal sobotní program. V sobotu odpoledne mohla centrem Českého Krumlova, mezi davy návštěvníků a obyvatel města, projít hornická paráda čítající na 900 účastníků v kytlích a historických hornických krojích z ČR, Slovenska, Polska, Rakouska a Německa s celkem 61 prapory a několika hornickými kapelami. Stužkování praporů na závěr parády požehnal vikář P. Václav Pícha.

Mezi čestnými hosty letošního Setkání byli rektor Montanuniversität Leoben Univ.-Prof. Dr. Wilfried Eichlseder, děkan HGF VŠB-TU Ostrava prof. Ing. Vojtěch Dirner, CSc., předseda ČBÚ Ing. Ivo Pěgřímek, místopředseda senátu PČR MUDr. Přemysl Sobotka, předseda poslanecké sněmovny PČR Jan Hamáček, předseda vlády ČR Mgr. Bohuslav Sobotka.

Večer proběhl slavnostní akt předání cen Český permon a na úplný závěr převzal primátor statutárního města Havířova, Ing. Zdeněk Osmanczyk, světlo Sv. Barbory, patronky havířů. Havířov je totiž pořadatelem 19. setkání HMO ČR, které proběhne od 19. do 21. 6. 2015.

Tohoto krásného setkání se také zúčastnil, Kroužek krojovaných horníků Barbora, kteří působí pod patronací Města KARVINÁ a ZV dolu DARKOV.

sam_2987.jpg

sam_2993.jpg