Skupina Arca Capital podala stížnost k EK

16. 3. 2017

Společnost Arca Capital Bohemia podala z pozice významného soutěžitele na relevantním trhu s nájemním bydlením k Evropské komisi stížnost na nedovolenou státní podporu ve věci prodeje majetkového podílu státu ve společnosti OKD, který zahrnoval prodej bytového fondu OKD.

Skupina Arca Capital podala stížnost k EK ve věci nedovolené státní podpory při privatizaci OKD v červnu 2016, nyní ji však podáním ze dne 13.3.2017 doplnila o nové skutečnosti a důkazy, které potvrzují její tvrzení a dokládají enormní míru státní podpory poskytnuté ze strany ČR společnosti KARBON INVEST. Arca se navíc stala přímým účastníkem trhu s nájemním bydlením, jelikož se prostřednictvím své sesterské společnosti Kennial a.s. stala vítězem veřejného výběrového řízení na koupi bytového fondu v městské části Praha-Písnice, a prohloubila tímto svůj vztah v této věci.

Relevantním důkazem, který potvrzuje značnou výši nedovolené státní podpory, je znalecký posudek znaleckého ústavu RSM TACOMA, který ocenil majetek společnosti RPG Byty – původní bytový fond OKD – k datu 31.12.2015 pro účely fúze na částku 26,04 miliard Kč. Na základě dat Českého statistického úřadu o vývoji cen bytů z tohoto posudku vyplývá, že soubor bytů OKD měl v roce 2004 hodnotu přibližně 14,076 mld. Kč. Znaleckým posudkem zpracovaným pro účely privatizace však byl celý bytový fond OKD ohodnocen a prodán za částku mnohonásobně nižší, pouze 1,79 mld. Kč. Z tohoto jednoduchého srovnání je nepochybné, že jen ve vztahu k bytovému fondu zde došlo k poskytnutí protiprávní státní podpory ve výši více než deseti miliard korun a stát prodal svůj podíl ve společnosti OKD hluboko pod tržní cenou.

Evropská komise se rozhodla řešením původní stížnosti podané ze strany Arca Capital v červnu 2016 zabývat až po skončení trestního řízení, které aktuálně v souvislosti s nestandartním prodejem OKD probíhá. Dle Arca Capital je toto stanovisko nesprávné, jelikož výsledek trestního řízení není pro posouzení nedovolené veřejné podpory rozhodující a bez ohledu na výsledek tohoto trestního řízení je nepochybné, že došlo k prodeji státního podílu OKD v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a pravidly o poskytování státní podpory.

autor, zdroj: Arca Capital